Plus Nieuwe methode haalt metalen in een oogwenk uit uw oude gsm

Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld die waardevolle metalen in enkele seconden doet ‘verdampen’ uit elektronisch afval. Het proces gebruikt tachtig keer minder energie dan conventionele recyclage.

Inès Aoun | 11 oktober 2021
Urban Ming Flash Joule
©Jeff Fitlow/Rice University

Gebruikte gsm’s, laptops en andere elektronica vormen de snelst groeiende bron van afval. De oude apparaten bevatten niet alleen giftige stoffen, maar zitten ook vol waardevolle grondstoffen als goud, zilver en palladium. Toch wordt gemiddeld maar 20 procent van het e-waste momenteel gerecycleerd.

Flits

De flash joule of 'flits-joule'-methode, ook wel flits-joule-verwarming (fjh) genoemd, die materialen in een flits verhit, kan daar verandering in brengen. De onderzoekers pasten de methode vorig jaar toe om grafeen te maken uit koolstofbronnen als voedselafval of plastic. Nu is het toegepast op elektronisch afval om metalen als rhodium, palladium, goud en zilver te winnen voor hergebruik. Met een elektrische schok worden materialen in minder dan een seconde verwarmd tot 3126 graden Celsius. Daardoor verdampen de edele metalen en kunnen ze gescheiden worden van andere materialen in een ‘cold trap’. Daar koelen ze af en keren ze terug naar hun vaste staat, om verder te worden gezuiverd via conventionele processen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.