Partnerinterview

Nieuwe installatie in Waaslandhaven zet niet-recycleerbaar houtafval om in groene energie

Op de site van Indaver in de Waaslandhaven is onlangs de eerste schop in de grond gegaan voor een nieuwe innovatieve installatie. Vanaf eind 2022 zal er jaarlijks 180.000 ton niet-recycleerbaar houtafval verwerkt worden tot elektriciteit en stoom. Plantmanager Wim Ooms: “Met deze installatie dragen we ons steentje bij aan de Vlaamse doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanovamagazine april 2021
Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Green Deal
Inès Aoun | 21 januari 2021
Houtafval

We staan er niet bij stil, maar een deel van het houtafval kan niet gerecycleerd worden. Het gaat om geverfd, gelakt of vernist hout, mdf … Wim Ooms, plantmanager bij Indaver: “Er is voorlopig geen oplossing om die afvalstroom op een kostenefficiënte manier te hergebruiken. Maar omdat het afval van biologische oorsprong is, kan het wel dienen als groene brandstof.”

Groene st(r)oom

Indaver bouwt daarom samen met partner SUEZ een fabriek op haar site in de Antwerpse Waaslandhaven die het houtafval omzet in energie: E-Wood. In de zomer van 2022 zal deze waste-to-energy-installatie proefdraaien om tegen eind 2022 op volle toeren te draaien.

E-Wood is een warmte-krachtkoppeling (wkk), wat betekent dat de installatie zowel warmte als stroom produceert. De elektriciteit wordt op het hoogspanningsnet gezet, de stoom kan Indaver rechtstreeks in het ECLUSE-netwerk pompen. ECLUSE verbindt de bestaande waste-to-energy-installaties van Indaver en SLECO met vijf chemische bedrijven in de Waaslandhaven. “Met E-Wood kunnen we nog meer stoom leveren en versterken we de groene energiecluster op Linkeroever.”

Wim Ooms 20190130 Rmt 024 9626 Original Klein

“We focussen op lokale afvalproducenten, maar er kan ook houtafval uit de buurlanden aangevoerd worden”

Wim Ooms (Indaver)

Extra injectie groene energie

De 180.000 ton houtafval die jaarlijks verwerkt zal worden, komt uit Vlaanderen, Nederland en Duitsland. “We focussen op lokale afvalproducenten, maar er kan ook houtafval uit de buurlanden aangevoerd worden”, legt Ooms uit. “Transport over langere afstand gebeurt best per trein of per schip. Zo vermijden we dat we de CO2 die we met de nieuwe installatie uitsparen kwijt zijn door het transport.”

Die CO2-uitstootvermindering komt neer op het equivalent van ongeveer 45 windmolens. Het project zorgt bovendien voor een extra injectie groene energie in het elektriciteitsnet. “Daarmee dragen we ons steentje bij aan de doelstellingen van het Vlaamse Energie- en Klimaatplan, dat ervoor moet zorgen dat we onder andere de ambitieuze Europese doelstellingen met betrekking tot hernieuwbare energie halen (een aandeel van 30 procent in 2030, red.).” Zo wil Vlaanderen het aandeel hernieuwbare energie tegen 2030 optrekken tot 28.512 gigawattuur.

Dag en nacht stroom

Waste-to-energy-installaties hebben volgens Indaver een belangrijke plaats in het hernieuwbare-energielandschap. “De groene energie die wij produceren, is niet afhankelijk van de weersomstandigheden. E-Wood kan dag en nacht stroom leveren. Door te investeren in zulke projecten zorgen we voor een stabiele levering van groene energie op het net.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!