Nieuwe hotspot voor duurzaamheid en circulariteit op Nieuw Zuid

De stad Antwerpen en De Kringwinkel Antwerpen hebben ‘circuit’ geopend. In het community centrum zitten 17 duurzame ondernemingen geconcentreerd op één plek. Het wordt de plaats waar circulaire ondernemers elkaar ontmoeten, workshops geven en Antwerpenaars laten kennis maken met circulariteit.

Inès Aoun | 21 juni 2021
Circuit

Het nieuwe initiatief richt zich uitdrukkelijk tot alle Antwerpenaren en wil een verbinding vormen met de omringende wijken in Antwerpen-Zuid. Het pand bevindt zich naast de nieuwe Kringwinkel. Circuit biedt plaats aan ongeveer zeventien verschillende ondernemingen. Tien werken ter plaatse rond duurzaamheid en circulariteit, zeven andere bieden hun circulaire producten te koop aan in de nabijgelegen Kringwinkel. Op de gelijkvloerse verdieping zijn er nog vier kleinere units, waar een bloemenwinkel, een koffiebar, een kapperszaak en een naai- en herstofferingsatelier zich hebben gevestigd.

Vier domeinen

Voor startende duurzame ondernemers biedt circuit ruimte om elkaar te inspireren en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Circuit zal zich focussen op vier domeinen:

  • partnerschap: verkoop van producten gericht op circulaire economie;
  • herstel: het belang van herstel, in het kader van hergebruik voor een meer circulaire wereld, wordt expliciet op de voorgrond geplaatst;
  • innovatie: de innovaties waarin De Kringwinkel Antwerpen de afgelopen jaren investeerde een platform geven;
  • community: een gemeenschap van gebruikers en ondernemers bouwen die mee willen investeren in een duurzame, circulaire wereld en een duurzame levensstijl willen promoten.

Via sociale tewerkstelling krijgen laaggeschoolden de kans om werkervaring op te doen. Een tiental mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan aan de slag bij drie maatwerkbedrijven: Doedoe, De Kringwinkel Antwerpen en KUNNIG.

Tijdelijke containers

Circuit startte in 2018 onder de vleugels van ‘Circulair Zuid’. Vanuit tijdelijke containers bij Plein Publiek bouwden ze aan een gemeenschap van bewoners en ondernemers die interesse hebben in duurzaamheid. Met de verhuis naar een nieuwe vaste locatie krijgen meer mensen de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met circulariteit en duurzaamheid.

Circuit bevindt zich in de Jef Cassiersstraat 29. Meer info op www.circuitantwerpen.be.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!