Plus Nieuwe Fairphone gaat acht jaar mee

De Fairphone 5 is de nieuwe smartphone van het Nederlandse Fairphone. Het toestel bestaat voor 70 procent uit “eerlijke materialen” en krijgt heel wat verwisselbare onderdelen. Daardoor zou het toestel volgens de fabrikant acht jaar moeten meegaan.

Koenraad Coel | 4 september 2023
Fairphone Cc
© Fairphone CC BY-SA 2.0

Volgens een recent rapport van Deloitte werden in 2022 zo’n 1,4 miljard smartphones gebouwd, met een gemiddelde levensduur van twee tot vijf jaar. Dat maakt smartphones de meest populaire elektronica ter wereld, maar zorgt ook voor een erg grote milieu-impact. Dat wil Fairphone anders aanpakken. De Nederlandse fabrikant zet expliciet in op toestellen die zo lang mogelijk meegaan en zoveel mogelijk te herstellen zijn. De Fairphone 5, het nieuwste toestel, mikt op een voorziene levensduur van acht jaar.

Recht op herstel

Fairphone werkt zoveel mogelijk met materialen die niet uit conflictgebieden komen of via kinderarbeid gewonnen zijn. Bij het vorige model was 40 procent van de gebruikte stoffen al gegarandeerd vrij van misstanden. Voor de Fairphone 5 kon het bedrijf dat optrekken tot 70 procent.

Fairphone heeft zijn nieuwste model zo gebouwd dat de gebruiker zelf de tien meest voorkomende reparaties kan uitvoeren zonder technische kennis. Daarnaast biedt de fabrikant acht jaar ondersteuning; de batterij, de camera of het beeldscherm zijn makkelijk na te bestellen en zelf te verwisselen. Het bedrijf belooft het nieuwe toestel ook minstens acht jaar te blijven ondersteunen met software- en veiligheidsupdates.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Verantwoorde consumptie en productie