Slovaakse fabriek gaat batterijen voor 240.000 elektrische auto’s per jaar produceren

De Slovaakse overheid investeert 100 miljoen euro in de bouw van een nieuwe batterijenfabriek. Die zou vanaf 2024 jaarlijks genoeg accu’s moeten produceren om 240.000 elektrische voertuigen te laten rondrijden.

Ellen Vervoort | 4 maart 2020
elektrische auto opladen

De Slovaakse batterijenproducent en R&D-bedrijf InoBat Auto zal de fabriek uitbaten. De bouw van de eerste productielijn met een capaciteit van 100 megawattuur staat eind 2020 gepland en moet een jaar later klaar zijn. Vanaf 2024 wil InoBat Auto de capaciteit opdrijven tot 10 gigawattuur per jaar.

Welke automerken met de Slovaakse batterijen zullen rondrijden, is nog niet duidelijk. In Slovakije rollen jaarlijks het meeste auto’s per hoofd van de bevolking van de band. Onder andere Volkswagen, Kia en Jaguar Land Rover hebben er vestigingen.

Europese autobatterijen

Terwijl Aziatische landen momenteel de batterijenmarkt domineren, probeert de Europese Unie haar achterstand in te halen. In 2019 zette de Europese Commissie het licht op groen voor een subsidie van 3,2 miljard euro voor een onderzoeks- en innovatieproject naar de productie van accu’s. Daaraan werken onderzoekers en ontwikkelaars uit zeven Europese lidstaten (België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Polen en Zweden).

In Zweden bouwt batterijenontwikkelaar Northvolt sinds oktober 2019 een fabriek die vanaf 2021 een capaciteit van 32 gigawattuur moet hebben. Ondertussen is Umicore in Polen op zoek naar werknemers voor zijn nieuwe vestiging die eind dit jaar moet openen. De Belgische materialengroep zal er kathodematerialen voor accu’s in elektrische en hybride wagens produceren. Europa is de grootste afzetmarkt voor autobatterijen.

Bron: InoBat, Europese Commissie, pv magazine, Umicore

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!