Plus Nieuwe auto’s vervuilen even sterk als vijf jaar geleden

De CO2-uitstoot van nieuw verkochte auto’s in België is in 2019 voor het tweede jaar op rij fors gestegen. Volgens De Tijd zijn daar drie oorzaken voor, waaronder de groeiende populariteit van SUV’s.

Ellen Vervoort | 7 januari 2020
Traffic Jam 4522805 1920

Vanaf dit jaar mag 95 procent van de nieuw verkochte auto’s gemiddeld maximaal 95 gram per kilometer uitstoten. Toch stootten nieuwe auto’s in België afgelopen jaar gemiddeld 121,2 gram CO2 per kilometer uit, evenveel als in 2014.

Drie oorzaken

De Tijd schuift daarvoor drie oorzaken naar voren. Om te beginnen kozen Belgische automobilisten de voorbije jaren massaal voor diesel- in plaats van benzinewagens. Die stoten minder stikstofoxiden uit en zorgen dus voor minder luchtverontreiniging, maar brengen gemiddeld meer CO2 (127,7 gram per kilometer) in de atmosfeer. In 2016 reed nog de helft van de nieuwe auto’s op diesel, vorig jaar slechts 31 procent. Het aandeel benzinewagens steeg naar 62 procent.

Een tweede oorzaak is de Europese uitstoottest WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) die in 2017 werd ingevoerd. Die testcyclus zorgt ervoor dat de gemeten emissie van wagens realistischer is, waardoor hun CO2-uitstoot volgens Febiac gemiddeld 5 à 10 gram hoger ligt.

Ook het type wagen waarvoor bestuurders kiezen, veroorzaakt een hoger gemiddelde. In 2018 koos een op de drie Belgische kopers een SUV of stedelijke terreinwagen, vorig jaar steeg dat aandeel naar 39 procent op 550.003 verkochte wagens. Julia Poliscanova van de Europese milieufederatie Transport & Environment zegt aan De Tijd: “Die auto’s zijn zwaarder en stoten tot een vijfde meer CO2 uit dan een normale auto.”

Miljoenenboetes

Autobouwers die de nieuwe uitstootnormen niet halen, riskeren miljoenenboetes. Dat zou constructeurs moeten motiveren om meer elektrische wagens te bouwen, maar dat zorgt er niet noodzakelijk voor dat consumenten die ook kopen. In 2019 maakten elektrische wagens 1,6 procent van de markt uit.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.