Nieuwe app moet multimodaal palletvervoer stimuleren

Binnenkort kunnen bedrijven en transporteurs gebruikmaken van een nieuwe app voor palletvervoer. Die moet ervoor zorgen dat pallets via de binnenvaart gemakkelijker hun eindbestemming vinden. “Het is de eerste geïntegreerde oplossing voor multimodale logistiek”, stelt Antoon Van Coillie, CEO van Blue Line Logistics, een van de partners binnen het project.

Ellen Vervoort | 6 augustus 2019
Ship 3879168 1920

Smart Tracking Data Network for Shipment by Inland Waterway (ST4W) wil bedrijven overtuigen om te kiezen voor multimodaal palletvervoer. Hoe? Door een eenvoudig, goedkoop en transparant systeem aan te bieden. “De app, die zich momenteel in een testfase bevindt, volgt palletladingen in de multimodale keten tot hun eindbestemming: van de vrachtwagen naar de kade, van de kade op het schip en van het schip terug op de kade. Het platform deelt alle trackinginformatie realtime met alle betrokken partners”, legt Antoon Van Coillie uit aan Flows.

Bouwmaterialen

De testfase wordt uitgevoerd door Blue Line Logistics. Met zijn pallet shuttle barges is die operator specialist op het vlak van palletvervoer via de binnenvaart. Blue Line Logistics test de app met bouwmaterialen van Coeck en Gobert. “Zij plaatsen hun bestelling, het systeem identificeert het vervoer en registreert de overdracht, waarop wij als operator die informatie ontvangen”, zegt Antoon Van Coillie.

De app zal openstaan voor iedereen, ook voor wegvervoerders die het voor- en natransport doen. Als geïntegreerd platform is de app bovendien complementair met het River Information System dat in de binnenvaart wordt gebruikt. Coördinator Multitel verwacht dat het systeem de modal shift zal vereenvoudigen en op tien jaar tijd 600 miljoen tonkilometer van de weg naar het water zal halen. Dat komt overeen met een besparing van 40.000 ton CO2.

De nieuwe app is het resultaat van een Europees Interreg-project met Belgische, Franse, Duitse, Nederlandse en Britse partners. Andere Belgische partners zijn Logistics in Wallonia, de Port Autonome du Centre et de l’Ouest (PACO) en de Haven van Brussel. De coördinatie van het project gebeurt door het Waalse onderzoekscentrum Multitel.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!