Nieuw Vlaams label lanceert circulaire jeans
De meest duurzame jeans ter wereld maken. Dat is het doel van HNST, een nieuw Vlaams merk dat gisteren een jeanscollectie voorstelde die voor 56 procent uit gerecycleerd denim bestaat. Van het garen tot het label achteraan: HNST trekt de circulaire lijn door tot in de details.
Jeans produceren vergt enorm veel water en energie. Alles begint met de grondstof: katoen. Om minder dan een kilogram katoen te kweken, is 5678 liter water nodig. Bovendien zijn de verschillende behandelingen zoals bleken, kleuren en stone washing (om de jeans zijn ‘versleten’ look te geven) heel vervuilend.
HNST (honest) brengt nu een duurzaam alternatief op de markt. Het circulaire kledingmerk recycleert in Vlaanderen opgehaalde jeans tot vezels. Die gerecycleerde vezels worden gemengd met Tencel®, een vezel gemaakt uit een restproduct van de houtverwerking, en in Vlaanderen tot nieuw garen gesponnen. Voorlopig bevat de stof ook nog 23 procent virgin katoen uit Griekenland; minder is op dit moment niet haalbaar zonder in te boeten op kwaliteit. Er zijn ook plannen om garen te spinnen van 50 procent gerecycleerde witte T-shirts, aangevuld met 50 procent Tencel®. Het weven en de productie van de kledingstukken gebeurt in Europa.
Van naaldje tot draadje
Niet alleen de stof is circulair, HNST heeft aandacht voor elk detail. “Voor elk draadje, elke knoop en ieder label vonden we een circulaire oplossing”, vertelt oprichter Tom Duhoux. “Het stikgaren is bijvoorbeeld gemaakt van 100 procent biologisch afbreekbaar polyester en kreeg het Cradle-to-Cradle Gold-certificaat, wat betekent dat de volledige herkomst getraceerd kan worden. De knoppen zijn dan weer herbruikbaar, je kan ze gewoon losschroeven en op een andere broek zetten. Om zeker te zijn dat onze kledingstukken een circulair leven blijven leiden, vragen we onze klanten om ze na gebruik weer in te leveren.”
Een andere uitdaging was de kleuring van de jeansstof. Standaard wordt daarvoor indigopoeder opgelost in water. Omdat het poeder van nature niet oplosbaar is, komen daar vervuilende, toxische chemicaliën en zware metalen bij te pas, die via het wassen van de jeans in de riolen en in de oceanen kunnen terechtkomen. Tom Duhoux: “Met de Smart-IndigoTM die we gebruiken, worden elektrocellen ingezet om het indigopoeder op de jeansvezels te fixeren. Dat proces maakt vervuilende chemische stoffen overbodig.”
Klimaatpositief
De eerste collectie van HNST ging gisteren in voorverkoop. Daarvoor zamelde het label maar liefst 6003 oude jeansbroeken in. Tom Duhoux: “Elk van onze acht jeansmodellen bespaart 6000 liter water in vergelijking met een standaard jeans. Bovendien zijn onze jeans klimaatpositief, want hun al minimale CO2-equivalent van 5,6 kg per broek wordt ruimschoots gecompenseerd. Daarvoor werken we samen met WeForest, dat bomen aanplant in tropische landen ter waarde van drie keer zoveel CO2-equivalent. Die bomen dragen niet alleen bij aan een koeler klimaat in die landen, maar bieden ook een oplossing voor de biodiversiteit en armoede.”
Morning After Spray
De tweede grootste milieu-impact van denim ligt in de gebruiksfase. Het wasgedrag van de consument kan tot 25 procent van de totale watervoetafdruk van een gemiddelde jeans bepalen. Om het aantal wasbeurten te beperken, brengt HNST de Morning After Spray op de markt. Tom Duhoux: “De probiotica in de spray absorberen geurmoleculen en verwijderen andere micro-organismen die tot geuren omgezet kunnen worden. Elke keer dat je je broek niet wast, spaar je zo’n 12 tot 17 liter water uit. Als het gemiddelde zou zakken van een wasbeurt na twee à drie keer dragen naar een (opfris)wasje na acht keer dragen, besparen we zo’n 1365 liter water per jaar.”