Plus Nieuw Vlaams klimaatplan duikt meteen onder Europese lat

Tegen 2030 wil Vlaanderen 40 procent minder CO2 uitstoten dan in 2005. Dat staat in het vernieuwde Vlaamse Energie- en Klimaatplan. De update is een stap in de goede richting, maar blijft wel onder de doelstelling van -47 procent die de Europese Commissie vooropstelt voor ons land. Echt drastische maatregelen, zoals rekeningrijden of een afbouw van de veestapel, komen er voorlopig niet.

Katleen Put | 15 mei 2023
Koeien2
De landbouw is de enige sector in Vlaanderen die nog elk jaar meer broeikasgassen uitstoot. Toch komen er weinig nieuwe maatregelen.

Het vernieuwde Vlaamse klimaatplan schroeft vooral de bestaande ambities verder op. Zo wordt de subsidie voor nieuwe aardgascondensatieketels nog dit jaar afgeschaft. De verhoogde premies voor warmtepompen worden verlengd en energierenovaties worden verder aangemoedigd. Er komt ook een minimale EPC-norm voor residentiële gebouwen, die geleidelijk strenger zal worden. Daarnaast wordt de kilometerheffing voor vrachtwagens uitgebreid en moet Vlaanderen nog meer wind- en zonne-energie opwekken: de ambitie wordt met 12 procent opgetrokken ten opzichte van 2019.

Frappante afwezigen

Het opvallendste aan het nieuwe klimaatplan zijn echter de maatregelen die er níet in staan. Zo komt er geen slimme kilometerheffing voor personenwagens, hoewel uit studies blijkt dat zo’n maatregel erg effectief zou zijn. Tegelijk hoeft het openbaar vervoer voorlopig niet op grote investeringen te rekenen. Koning Auto blijft dus nog even aan zet. Ook de landbouwsector, waar de stikstofmaatregelen al zwaar zijn ingeslagen, krijgt weinig extra maatregelen opgelegd. Nochtans is dat de enige sector waar de uitstoot van broeikasgassen nog steeds stijgt, vooral door de grote veestapel in ons land.

Onvoldoende voor Europa

In totaal mikt Vlaanderen op een uitstootreductie van 40 procent tegen 2030. Dat is mooi, maar wel 7 procent minder dan het doel dat Europa voor ons land vooropstelt. Voor de hele Europese Unie is de ambitie zelfs 55 procent minder uitstoot: een doelstelling waar Vlaanderen voorlopig ver onder blijft. Strengere maatregelen zouden uiteraard betere resultaten opleveren. Toch komen die er voorlopig niet, “om een sociaal bloedbad te vermijden”, dixit Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Oppositiepartijen Groen en Vooruit en de Bond Beter Leefmilieu zijn het daar alvast niet mee eens: volgens hen zijn meer maatregelen wél mogelijk, en bovendien broodnodig in de strijd tegen de klimaatverandering.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.