Plus Nieuw op de circulaire markt: recyclage van cloudservers

Nu steeds meer bedrijven gebruik maken van de cloud voor hun data en apparaten, ontstaan er kansen op de circulaire markt voor de recycling van cloudservers.

Fran Herpelinck | 6 augustus 2019
Computer 1574533 1920

Clouddiensten zoals iCloud, OneDrive, Google Drive en Dropbox maken sinds 2015 sterk furore. Meer nog: het wordt niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven dé gangbare methode om data op te slaan en apparaten aan te koppelen. Dat bewijzen ook de cijfers van Amazon, Google en Microsoft, die in 2018 samen voor 60 miljard euro investeerden in IT-infrastructuur voor cloudopslag, meer dan de helft meer dan het jaar voordien.

Snel afgedankt

Dat vertaalt zich op de circulaire markt, waar ‘cloud recycling’ volgens The New York Times een lucratieve business wordt. Vooral de korte levensduur van cloudservers, veelal niet langer dan drie jaar, zorgt ervoor dat tal van recyclagespelers toehappen. Gezien de IT-infrastructuur voor cloudservers volgens het Amerikaanse Citibank wereldwijd jaarlijks met zestien procent aangroeit, stijgen ook de kansen voor recyclage.

De korte levensduur van een gemiddelde cloudserver valt te verklaren door de snelle veranderingen en technologische doorbraken op de cloudmarkt. De benodigde IT-infrastructuur is een circulaire goudmijn: wanneer een server wordt afgedankt, worden de processors en ventilatoren opnieuw verkocht, terwijl tal van elementen gerecupereerd kunnen worden: koper, aluminium, staal.

Meer e-afval

Door toedoen van cloudopslag zijn meerdere apparaten met elkaar te synchroniseren en zijn minder apparaten nodig. Toch zorgt de populariteit van cloudservices volgens de Universiteit van de Verenigde Naties voor meer elektronisch afval dan voorheen. Het berekende bovendien dat in 2016 slechts 20 procent van het ‘e-afval’ correct gerecycleerd werd. Grootste bedrijven in de cloud-recyclage zijn het Australische Sims Metal Management en het Amerikaanse Electronic Recyclers International. Beide bedrijven voeren momenteel nog testprojecten met kleine volumes, maar verwachten een sterke opgang. Volgens CEO Alistair Field van Sims Metal Management zal zijn bedrijf tegen 2025 jaarlijks twee miljoen ton aan verouderde apparatuur van cloudservers recyclen.

Privacygevoelig

Toch wordt het ook voor deze circulaire bedrijven een kraker om de recyclagecijfers voor e-afval op te trekken, gezien het om de opslag van vaak privacygevoelige data gaat. Zo vragen sommige bedrijven dat verouderde servers ter plekke worden afgebroken, of vragen ze via camerabeelden of een bewakingsescorte een garantie dat de opgeslagen data niet uitlekken. Om diezelfde reden worden cloudservers vaak simpelweg vernietigd, in plaats van gerecycled te worden. Microsoft en Google gaven onlangs alvast aan dat ze sterk willen inzetten op recycling en hergebruik van componenten uit afgedankte cloudservers.

In Europa riepen alle e-wateproducenten samen in 2015 het WEEELABEX-label of excellence (Waste of Electric and Electronic Equipment Label of Excellence) in het leven. Enkel producenten die aan strenge normen voldoen inzake verwerking en hergebruik van elektrisch en elektronisch afval, kunnen het keurlabel bekomen. In België maakte het Limburgse Out Of Use als eerste Belgische B2B-onderneming die ambitie waar. Verwerkers die het WEEELABEX-label bezitten, garanderen bedrijven onder meer dat alle data professioneel verwijderd wordt.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.