Nieuw ontdekte schimmel kan plastic afbreken

Een team van Chinese en Pakistaanse onderzoekers heeft een schimmel gevonden die polyurethaan afbreekt. De ontdekking kan een eerste stap zijn naar een recyclageproces voor plastic.

Kato Vander Sande | 17 november 2017
Emmet Schimmels Tasten Plastic Aan
© Emmet

De onderzoekers van het World Agroforestry Centre en het Kunming Institute of Botany zochten een natuurlijke manier om plasticafval af te breken. Ze namen stalen in een stortplaats in Pakistan en vonden daar de schimmel Aspergillus tubingensis. Die leeft meestal onder de grond, maar bleek in de stortplaats op plastic te groeien. De wetenschappers onderzochten of de schimmel polyesterpolyurethaan kon afbreken, wat effectief bleek te lukken. Polyurethaan wordt onder meer gebruikt in zwemkleding, isolatiematerialen en houtlijm.  

Ook moeilijke polymeren

De nieuw ontdekte schimmel breekt plastic af en tast ook lange, moeilijk afbreekbare polymeren aan. “Ons volgende doel is vaststellen wat de ideale voorwaarden zijn voor de groei van de schimmel en de afbraak van plastic”, vertelt doctor Sehroon Khan, bodemwetenschapper en hoofd van het onderzoek. “Daarbij zullen we onder meer kijken naar de zuurtegraad, de temperatuur en verschillende kweekmediums van de schimmel. Op termijn hopen we de schimmel te kunnen gebruiken in afvalverwerkingsinstallaties, of zelfs in bodems die verontreinigd zijn met plasticafval.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!