Plus Nieuw living lab faciliteert duurzame speedpedelec-industrie in Vlaanderen

Hoe kunnen we de speedpedelec-industrie verduurzamen? Wat zijn de mogelijkheden voor een bike-as-a-service economisch model? 9 bedrijven en onderzoekstinstellingen slaan de handen in elkaar en testen het uit in het living lab ‘CaDaNS’.

Laure Dedecker | 8 maart 2023
Bicycle Gaf5B29B41 1920

De e-bike-industrie kan nog een versnelling hoger schakelen op vlak van duurzaamheid. Momenteel is het doel van de sector zo veel mogelijk nieuwe fietsen verkopen. De leveranciers van fietsonderdelen faciliteren dit proces door nieuwe versies te produceren die doelbewust niet passen bij de vorige modellen. Daarnaast is de levensduur van een batterij kort en de aankoop ervan kostelijk waardoor het vaak goedkoper is om een hele nieuwe fiets aan te schaffen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die het potentieel aangeven op duurzaamheidsniveau binnen de industrie. Om deze keten te verduurzamen starten onderzoekscentrum Flanders Make en VITO samen met andere innovatieve spelers een living lab.

Bike-as-a-service businessmodel

Het living lab ‘CaDaNS’ gaat na of werkgevers en werknemers openstaan voor bike-as-a-servicemodellen. Dit betekent dat de producent eigenaar blijft van de fiets en dat klanten een abonnement kunnen nemen op een bepaalde e-bike. Daardoor blijft de verantwoordelijkheid voor de reparatie van de fiets bij de producent. Een bekend voorbeeld daarvan is Swapfiets. Om de haalbaarheid van dergelijke circulaire business modellen te testen in de praktijk, betrekt het living lab Antwerpse bedrijven die hun medewerkers speedpedelecs willen aanbieden voor het dagelijkse woon-werkverkeer. Een extra trigger voor bedrijven? Emma Pals, onderzoeker circulaire businessmodellen bij VITO: “We stellen scenariomodellen op om de bedrijven te informeren over de circulariteit en milieu-impact van de waardeketen, zodat ze de duurzaamheid ervan stapsgewijs kunnen verbeteren.”

De partners zullen wat ze leren uit dit living lab delen. “Hetgeen we hieruit leren kunnen we nadien ook in andere sectoren toepassen, en die informatie delen we dan ook met de brede industrie in Vlaanderen”, licht Klaas Gadeyne, Research Architect van Flanders Make toe.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.