De multinational, met 204 miljoen abonnees over de hele wereld, was vorig jaar verantwoordelijk voor een uitstoot van ongeveer 1,1 miljoen ton CO2. Het grootste deel van die uitstoot, zowat de helft, komt op rekening van de productie van films en series. Zo’n 45 procent van de CO2-uitstoot is gelinkt aan de werking van het bedrijf (bijvoorbeeld de huur van de gebouwen of de marketingproducten). De overige vijf procent komt van het gebruik van externe datacenters, die streaming mogelijk maken.
Wat Netflix niet meerekent zijn de emissies gerelateerd aan het kijken van een serie of film op een elektronisch apparaat (het internetverbruik en de productie van een apparaat). Om toch een idee te hebben van de CO2-uitstoot, heeft het samen met de universiteit van Bristol berekend dat 1 uur Netflix streamen neerkomt op 100 gram CO2-equivalent. Volgens de streamingsdienst staat dat gelijk aan ongeveer 400 meter met een benzinewagen rijden.
Reduceren
Het bedrijf mikt op een vermindering met 45 procent van zijn eigen directe en indirecte uitstoot (scope 1 en 2 van de sciencebased targets) tegen 2030 ten opzichte van 2019. Daarvoor wil het onder meer batterijen in plaats van dieselgeneratoren gebruiken op setlocaties, lokale hernieuwbare energieprojecten ondersteunen, kantoorruimtes huren die draaien op groene energie en zoveel mogelijk gebruik maken van lokale productieteams om vliegverkeer te minimaliseren.
Compenseren
Om volledig klimaatneutraal te worden tegen het einde van 2022, moet Netflix ook een deel van zijn uitstoot compenseren. Zoals bij zovele bedrijven is het immers moeilijk om scope 3 van de sciencebased targets (indirecte emissies die ontstaan bij de leveranciers en bij de eindgebruiker) aan te pakken. Netflix wil op twee manieren zijn CO2 compenseren: door natuurlijke ecosystemen te beschermen en te herstellen. In eerste instantie focussen ze op ecosystemen als tropische regenwouden die veel CO2 vasthouden en opslaan. “Daarmee kopen we tijd om onze diensten klimaatvriendelijk te maken, terwijl we in tussentijd investeren in die vitale ecosystemen”, zegt Emma Stewart, verantwoordelijk voor Duurzaamheid bij de streamingreus.