Plus Nederlandse verzekeraar vervangt asbestdaken door zonnedaken

In ruil voor de groene stroom die de zonnedaken opwekken, gaat de Nederlandse verzekeringsfirma Univé de komende jaren de asbestdaken van een vijftigtal boerderijen, bedrijven en sportcomplexen kosteloos vervangen.

Fran Herpelinck | 21 augustus 2020
Asbest verwijderen
Via een energiepartner wil de Nederlandse verzekeraar de stroom van de nieuwe zonnedaken verdelen naar omwonenden.

Net zoals in België zijn asbestdaken ook in Nederland alomtegenwoordig. Beginnen de platen of leien van zo'n dak te verweren of raken ze beschadigd, dan komen er kankerverwekkende asbestvezels vrij. In Nederland bestaat er geen verbod op asbestdaken, maar kunnen lokale besturen wel eisen dat een dak verwijderd wordt zodra het schade oploopt. Een pand met een asbestdak is moeilijker te verkopen, terwijl het voor eigenaars met een groot dakoppervlak peperduur is om het dak te laten vervangen.

Return: lokale groene stroom

De Nederlandse verzekeraar Univé reikt zulke eigenaars nu de hand. De komende jaren wil het van een vijftigtal boerderijen, bedrijfsgebouwen en sportcomplexen de asbestdaken vervangen door zonnedaken, volgepakt met zonnepanelen. De return voor de verzekeraar is de groene stroom die de daken opwekken: die wil het via een energiepartner verdelen aan lokale mensen. Voor alle voorziene projecten samen hoopt het zo’n Nederlandse 2.500 gezinnen van stroom te kunnen voorzien.

Het mag niet verbazen dat een verzekeraar dit initiatief neemt. Gezien verzekeringsfirma’s er niet happig op zijn om asbestdaken te verzekeren, kan het aanpakken van de asbestproblematiek de financiële risico’s fors verminderen. Na een succesvolle proef in Groenlo (Gelderland) mikt Univé voorlopig op een vijftigtal daken, al sluit het niet uit dat het zijn aanpak in de toekomst nog verbreedt. “We hebben uitgerekend dat op zo’n 15.000 zakelijke bedrijfsgebouwen die wij verzekeren nog asbest ligt”, klinkt het bij Univé.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.