Nederlandse primeur: Amsterdamse wijk combineert twee duurzame koelingssystemen

In de Amsterdamse nieuwbouwwijk Houthaven wordt voor het eerst in Nederland op grote schaal duurzame verwarming en koeling toegepast. Dankzij een unieke combinatie van stadsverwarming, koudeopslag in de bodem en koeling met oppervlaktewater is de wijk 100 procent energieneutraal.

Margot Kennis | 8 augustus 2018
3D Kaart Houthaven Dec 2017
© Gemeente Amsterdam

Hoger rendement

De 234 huizen en enkele scholen, bedrijven en een hotel in de wijk werden aangesloten op het warmtenet van de stad. Afval Energiebedrijf Amsterdam is verantwoordelijk voor de levering van warmte aan dat net. Maar wat de wijk pas echt uniek maakt is een combinatie van koudeopslag (KO) in de bodem en oppervlaktewater uit het IJ om de huizen te koelen. Koelen met oppervlaktewater is duurzamer dan koelen met koude lucht, onder meer omdat water een grotere soortgelijke massa heeft. Daardoor ligt het rendement hoger, waardoor de bodembron minder groot hoeft te zijn en dus minder energie kost.

De ‘comfortkoeling’ (zoals het gecombineerde systeem heet) koelt de huizen via de vloerverwarmingsbuizen. Het oppervlaktewater wordt aangewend tijdens koelere maanden. In de zomer, wanneer het water niet koud genoeg is, gebruikt het koelingssysteem van de wijk water dat in de winter is opgeslagen in een koudebron. Daarnaast wordt het water van de IJ gebruikt om de bodem thermisch in balans te houden. Het is de eerste keer in Nederland dat die twee koelingssystemen samen gebruikt worden.

80 procent minder CO2

De CO2-uitstoot van het warmte- en koelingssysteem ligt zo’n tachtig procent lager dan bij een verwarmingssysteem op gas en een koelingssysteem via airco. Ook de elektriciteit in Houthaven zal straks volledig afkomstig zijn van duurzame energiebronnen: de stroom in de openbare ruimte zal worden voorzien door 1.200 zonnepanelen op de strekdam (dam in een rivier, red.). Ook de daken van alle woningen zullen worden uitgerust met zonnepanelen.

Naar verwachting zal de nieuwbouwwijk klaar zijn in 2022. Het combinatiesysteem van koudeopslag en oppervlaktewater zal de komende jaren ook in andere Amsterdamse wijken gebruikt worden, zoals Buiksloterham en het Hamerkwartier.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!