Plus Nederlandse circulaire munt maakt 850.000 euro omzet

Geld moet rollen. Dat is kort gezegd het uitgangspunt van het economische model achter de ‘United’-munt. Maar op één voorwaarde: de United kan alleen ingezet worden voor duurzame transacties.

Inès Aoun | 17 april 2019
Banking Business Cent 332304

Niets zo frustrerend voor groene bedrijven als toeleveranciers die duurzaamheid niet hoog op de agenda hebben staan. Daarop wil United Economy een antwoord bieden. Dit Nederlandse handelsnetwerk, opgericht in 2015, verzamelt een tachtigtal duurzame Nederlandse kmo’s. Zij kopen en verkopen groene goederen en diensten aan elkaar. Daarvoor heeft het netwerk zelfs een eigen munt in het leven geroepen: de United.

Kringloopeconomie

Bedrijven die aangesloten zijn bij United Economy ontvangen een krediet van 1000 Uniteds. Eén United is evenveel waard als één euro. Lizette van de Weerd, circulair medewerker bij United Economy: “Met dat geld kan een leverancier van duurzaam verpakkingsmateriaal bijvoorbeeld koffie kopen bij een ander lid. De duurzame koffiebranderij kan met dat geld dan weer duurzame verpakkingsmaterialen, groene energie of ambachtelijk brood kopen bij een onderneming uit het netwerk.” Zo creëren ze dus hun eigen kringloopeconomie. Om het niet te ingewikkeld te maken, staat het bedrag op de factuur vermeld in euro, maar het virtuele geld wordt wel op een speciale United-rekening gestort. Niet iedereen kan zomaar Uniteds aankopen. “Geïnteresseerde bedrijven moeten een intentieverklaring ondertekenen, waarmee ze aangeven dat ze bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Duurzaamheidscertificaten moeten de kmo’s niet voorleggen, maar we sluiten niet uit dat dat in de toekomst verplicht wordt.”

Groeipotentieel

De munt is gekoppeld aan een alternatief economisch model. Lizette van de Weerd: “Het geld moet altijd blijven circuleren. We bieden geen rente aan, want dat stimuleert de drang naar steeds meer economische groei en speculatie. En we weten dat respect voor het milieu dan vaak op de tweede plaats komt. Er is ook geen of een minimale betalingstermijn. Bedrijven moeten dus zo goed als meteen betalen voor hun goederen of diensten.” En dat lukt ook in de praktijk. “Met gemiddeld 115.000 Uniteds in omloop hebben we ongeveer 850.000 Uniteds aan omzet gerealiseerd.” Andere virtuele, lokale munten, zoals de Sardex uit Sardinië, bewijzen het groeipotentieel. De Sardex heeft 4000 leden – uit verschillende delen van Italië – en draaide sinds haar lancering in 2010 een omzet van 140 miljoen euro. Daarnaast heb je de Zwitserse WIR Franc met ongeveer 50.000 gebruikers. Het grote verschil met de United: bij deze munten draait het vooral om rentevrije leningen en minimale betalingstermijnen om de lokale handel te stimuleren, duurzame ontwikkeling is geen doelstelling.

Binnenkort in België?

Consumenten kunnen voorlopig niet met Uniteds betalen. “We startten enkele proefprojecten op om te onderzoeken hoe we zoiets het best aanpakken”, vertelt Van de Weerd. En een uitbreiding naar de zuiderburen, denkt United Economy daaraan? “We hebben geen ambities in die richting, maar wie weet komt het er ooit wel van.”

www.unitedeconomy.nl

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.