Nederlands bedrijf gaat luiers recycleren

Gezinnen met baby’s, de zorgsector, kinderdagverblijven: allemaal kampen ze al jaren met een immense afvalberg. Luiers en incontinentiemateriaal zijn relatief duur en moeilijk te recycleren. Twee Nederlandse ondernemers willen luierrecycling nu groots aanpakken.

Katleen Put | 12 juni 2020
Luiers Pampers

Bijna 12 procent van het huisvuil in Vlaanderen bestaat uit luiers en incontinentiemateriaal, zo blijkt uit cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Dat komt neer op bijna 90.000 ton per jaar. In Nederland zijn de cijfers vergelijkbaar. Tijd om er iets aan te doen, vinden twee Nederlandse ondernemers.

Beproefde techniek

Mark Donders en Edwin Verhoef richtten recent het bedrijf Diaper Recycling Europe op. Daarmee willen ze het hergebruik van luiers een boost geven, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Ze doen een beroep op de beproefde recycleertechniek van het Canadese bedrijf Knowaste, waarmee luiers voor bijna 100 procent hergebruikt kunnen worden. Knowaste was eerder al actief in Nederland, maar in 2007 gooide het bedrijf de handdoek in de ring.

“Knowaste was eigenlijk 15 jaar te vroeg. Het principe was goed, maar de techniek is vandaag enorm verbeterd”, zegt Edwin Verhoef aan Duurzaambedrijfsleven.nl. “We kunnen nu echt hoogwaardige grondstoffen maken uit luierafval. Daardoor klopt het businessmodel beter.” De scheidingstechnieken van Knowaste laten toe om de grondstofketen van luiers volledig te sluiten. De installaties kunnen onder meer de plasticfractie, de papierfractie en de superabsorberende polymeren (SAP) in wegwerpluiers goed van elkaar scheiden. De SAP en de papierfractie worden vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld kattenbakkorrels te produceren. De nieuwe luierrecyclinginstallaties worden in heel Europa verkocht, te beginnen bij Nederland.Om het probleem van luierafval definitief op te lossen wil Diaper Recycling Europe de hele keten aanspreken: zowel inzamelaars en verwerkers als producenten, overheidsdiensten en mogelijke afnemers van gerecycleerde producten.

Stromen valoriseren

Diaper Recycling Europe is niet de enige Nederlandse speler die de luierafvalberg wil verkleinen. In 2018 opende het onderzoeksproject 'Van luier naar grondstof' in Nijmegen een industriële installatie om luiers te recycleren met stoom. De luiers worden eerst gemengd met ingedikt rioolslib. Bij een temperatuur van 250 graden en onder 40 bar drukstoom veranderen ze in een vloeibaar geheel. De daaropvolgende koeling laat het plastic in het mengsel stollen. Het resterende slib wordt vergast om biogas te vormen. De urinefractie wordt gezuiverd en in kunstmest omgezet. Uiteindelijk blijft alleen nog biomassa over. Doordat er vier valoriseerbare stromen gecreëerd worden - plastic, groen gas, kunstmest en biomassa - is het proces economisch rendabel.

"Het grote voordeel van onze aanpak is dat we bestaande installaties gebruiken. Dat is eenvoudiger en goedkoper", vertelde initiatiefnemer Willem Elsigna in 2019 aan de OVAM. "De nodige hogedrukstoom krijgen we bijvoorbeeld van afvalenergiecentrale ARN, waarmee we nauw samenwerken." Het duurt een tijdje om de reactor helemaal op punt te hebben, maar in de nabije toekomst wil het project effectief starten met de verwerking van luiers en incontinentiemateriaal. Een volgende belangrijke stap is het gescheiden inzamelen van luiers, zodat ze niet meer bij het restafval belanden.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl, Vanluiernaargrondstof.nl en OVAM.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!