Plus Nederland test bio-asfalt

In Nederland is opnieuw een testweg aangelegd met bio-asfalt. Door bitumen te vervangen door lignine is volgens experts een aanzienlijke CO2-reductie in de wegenbouw mogelijk.

Inès Aoun | 8 juni 2021
Lignine Als Grondstof Voor Bio Asfalt

Op de N987 in Groningen, tussen Siddeburen en Wagenborgen, wordt gewerkt aan een 250 meter lang proefvak op basis van lignine (zie kader). Voor de productie van de toplaag van het proefvak werd in totaal ongeveer 1000 kg lignine aan het asfalt toegevoegd ter vervanging van een deel van het bitumen. Later dit jaar volgt de aanleg van een tweede proefvak op de N987.

De bedoeling is om aan te tonen dat lignine werkt als vervanger van bitumen en kan leiden tot een aanzienlijke CO2-reductie. “Voor een brede toepassing van lignine in de wegenbouw in de toekomst is het noodzakelijk dat wegenbouwers bio-asfalt financieel, technisch en milieutechnisch kunnen aantonen in aanbestedingen. We merken dan ook dat er wereldwijd veel belangstelling is van wegenbouwers voor onze testresultaten”, zegt Martin Junginger, projectcoördinator en hoogleraar Biobased Economy van de Universiteit Utrecht.

Voorlopige resultaten veelbelovend

Nadat de testvakken zijn aangelegd, volgt er een uitgebreide analyse van de technische en economische haalbaarheid en de milieuvoordelen via een levenscyclusanalyse. De lignine wordt geleverd door Aventium, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van technologieën voor de productie van plantaardige chemicaliën en materialen. Voor het tweede proefvak wordt lignine uit een Finse papierfabriek gebruikt.

De testweg is onderdeel van het Chaplin XL-project, een samenwerking tussen de industrie en de academische wereld. Sinds 2015 ligt er lignineasfalt op diverse locaties in de provincie Zeeland en in 2017 werd een ‘ligninefietspad’ aangelegd op de campus van Wageningen University & Research – een wereldwijde primeur.

Voorlopige resultaten van het Chaplin XL-project wijzen erop dat het bio-asfalt een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot mogelijk maakt in vergelijking met het huidige asfalt op basis van fossiele brandstoffen.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.