Plus Nederland maakt warmtepompen verplicht vanaf 2026

Nederlanders die hun cv-installatie willen vervangen, zijn over vier jaar verplicht om een duurzaam alternatief te kiezen. De Nederlandse overheid denkt daarbij aan een hybride warmtepomp, een elektrisch exemplaar of de aansluiting op een warmtenet.

Inès Aoun | 18 mei 2022
Heat Pumps Ga2B6Dc96E 1920

Nederlanders wrikken zich stilaan los van aardgas. Tussen 2020 en 2021 daalde het totale aardgasverbruik van 42 miljard naar 40 miljard kubieke meter. Er werd ongeveer 29 procent minder gas verbruikt om elektriciteit te produceren. Het gasverbruik komt neer op zowat 400 terawattuur. In België verbruikten we in 2020 190,7 terawattuur aan gas.

60 procent besparing

Maar Nederland wil dat de loskoppeling van aardgas sneller gaat. Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo De Jonge: “De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog. Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is.”

Het overgrote deel van de Nederlanders zal moeten overschakelen op ‘hybride’ warmtepompen, een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Die ketel springt bij op koude dagen, wat leidt tot een gemiddelde besparing van 60 procent op het aardgasverbruik. Bewoners van goed geïsoleerde woningen kunnen meteen overschakelen op een volledig elektrische warmtepomp. Voor woningen die niet geschikt zijn, komt een uitzonderingsmaatregel.

Financiering

De Nederlandse overheid maakt tot en met 2030 150 miljoen euro per jaar vrij om woningeigenaars te ondersteunen bij de overschakeling. Daarnaast kunnen ze rekenen op financiering via het Nationaal Warmtefonds, met een rentetarief van 0 procent voor lage- en middeninkomens.

Wat met Vlaanderen?

Op 5 november 2021 kwam de Vlaamse Regering met extra maatregelen bovenop het bestaande Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030. Die extra maatregelen omvatten onder andere een verplichte renovatie vanaf 2023. In datzelfde jaar mogen nieuwe woningen geen gasaansluitingen meer leggen. Dat moet Vlamingen doen overschakelen op warmtepompen. Er is een overgangsmaatregel voorzien. Van 2023 tot 2026 mogen hybride warmtepompen geïnstalleerd worden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.