Analyse

Plus Nederland is voortrekker van synthetische kerosine

Vorige week kondigde KLM aan dat ze een passagiersvlucht hadden uitgevoerd met een vliegtuig dat deels op synthetische kerosine vloog. Onze noorderburen hebben daarmee een wereldprimeur te pakken. In Nederland staan bovendien nog andere projecten te popelen om synthetische kerosine op grote schaal uit te testen.

Inès Aoun | 16 februari 2021
Klm Duurzame Kerosine

Volgens experts zal het nog een tijdje duren eer elektrische vliegtuigen tussen pakweg Londen en Los Angeles zullen vliegen. Er gaat dan ook meer en meer aandacht naar de ontwikkeling van duurzame vliegtuigbrandstoffen (Sustainable Aviation Fuels) als biobrandstoffen of synthetische brandstoffen.

In die laatste categorie zijn onze noorderburen sterk bezig. Zo is een vliegtuig van KLM van Schiphol naar Madrid gevlogen met naast gewone kerosine ook 500 liter duurzame synthetische kerosine in de brandstoftank. Het goedje is gemaakt door Shell, op basis van CO2 (afgevangen van de industrie), water (dat wordt omgezet in waterstof) en hernieuwbare energie uit zon en wind.

Luchtvaartexpert Joris Melkert van de TU Delft tempert in de Volkskrant het enthousiasme. Met die 500 liter kan je alleen taxiën en je wielen van de grond krijgen.

Twee nieuwe fabrieken

Maar de wetenschappers die met de technologie bezig zijn, geloven rotsvast in de opschaling ervan. Zo gaat de startup Synkero een commerciële duurzame synthetische kerosinefabriek in de Amsterdamse haven bouwen. Het doet dat in samenwerking met Port of Amsterdam, Schiphol, KLM en SkyNRG. In 2027 moet de fabriek af zijn. Synkero wil er jaarlijks 50.000 ton duurzame kerosine gaan produceren.

Daarnaast zijn er plannen voor een demonstratiefabriek voor duurzame kerosine in Rotterdam. Het initiatief, waaraan Uniper, Rotterdam The Hague Airport, Climeworks, SkyNRG en Rotterdam The Hague Innovation Airport meewerken, krijgt de naam Zenid. De timing voor het project is nog niet bekend.

Hoe duurzame synthetische kerosine wordt geproduceerd, wordt hieronder uitgelegd.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.