Nederland heeft primeur beet met eerste zonnecellenproef op vangrails

In het noorden van Nederland is een vangrail van 72 meter lang uitgerust met zonnecellen voor een proefproject. Het gaat om een wereldwijde primeur. De onderzoekers willen testen of de zonnecellen in flexibele folie stroom kunnen opwekken voor wegverlichting of levering aan het net.

Margot Kennis | 10 augustus 2018
Road 1322799 960 720

Flexibele folie

Zonnecellen worden vandaag vooral gebruikt in zonnepanelen, maar kunnen ook verwerkt in flexibele folie voor elektriciteitsproductie zorgen. Voorlopig is het rendement daarvan iets lager dan bij zonnepanelen, maar dankzij nieuwe materiaalontwikkelingen wordt dat verschil steeds kleiner. Bovendien biedt flexibele folie veel meer toepassingsmogelijkheden dan ‘stugge’ zonnepanelen. Voor de proefopstelling op de vangrail langs de N194 in het noorden van Nederland gebruikten de onderzoekers twee soorten folie: één met een breedte van 37 centimeter, en eentje met een breedte van 50 centimeter. De stroomopbrengst van beide folies zal een jaar lang gemeten worden.

Wordt vervolgd?

Het onderzoeksteam onderzocht het potentieel van zonnecellenfolie in vangrails vorig jaar al in een kleine pilootopstelling. De resultaten daarvan bleken alvast veelbelovend. In de proefopstelling langs de N194 wordt gewerkt met apparatuur die data verzamelt en doorstuurt voor analyse. Op die manier willen de onderzoekers de elektriciteitsproductie, de werking van de folie bij verschillende weertypes en het energietransport in kaart brengen. In het najaar van 2019 zal dan blijken of de zonnecellenproef positieve resultaten heeft opgeleverd. Indien dat het geval is, zullen ook tests op grotere schaal, langs verschillende soorten wegen, worden uitgevoerd.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!