Nederland experimenteert met elektrisch vliegen

Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde hebben de handen in elkaar geslagen om elektrisch vliegen te testen. Naar verwachting worden de eerste elektrische passagiersvluchten tussen luchthavens in Nederland over vijf jaar uitgevoerd.

Inès Aoun | 13 april 2021
Power Up Kaart

Het Power Up-project heeft als doel kennis op te doen over de haalbaarheid van elektrische vluchten met batterijen of waterstof. De testresultaten worden gebruikt voor onderzoek naar het uitvoeren van lijndienstvluchten met elektrische vliegtuigen binnen Europa, om regio’s met elkaar te verbinden en een fijnmazig netwerk te creëren.

Kleine vliegtuigen

Vanaf 2026 starten de luchthavens met de eerste binnenlandse vluchten. In eerste instantie zullen de elektrische passagiersvluchten uitgevoerd worden over een afstand van 500 kilometer. Experten voorspellen dat elektrische vliegtuigen tegen 2030 tot 1000 kilometer aan een stuk kunnen vliegen.

Voorlopig zal geëxperimenteerd worden met 4- tot 9-zitters. De komende jaren worden er verschillende kleine emissievrije passagierstoestellen zoals de eCaravan, Eviation Alice, Zero Avia Hyflyer II, Dante Aeronautical ... beschikbaar. Vanaf 2026 verwachten experten dat er grotere toestellen op de markt komen die maximaal 70 passagiers kunnen vervoeren.

Bron: Rotterdam The Hague Airport

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!