Plus Muur van planten

Een van de meest duurzame gebouwen in het assortiment van sportswearfabrikant Nike is het distributiecentrum op hun site in Laakdal dat in mei vorig jaar openging. Het gebouw is 40.000 vierkante meter groot, maar het is niet die immense oppervlakte die meteen in het oog springt, wel het groene karakter.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier:
Duurzaam Bouwen
Lien Moris | 17 januari 2017
Wings 03
©Nike

Met 100.000 planten op meer dan 2000 vierkante meter mag Nike immers de grootste groene gevel van Europa op zijn naam schrijven. Het geïntegreerde irrigatiesysteem verbruikt zo min mogelijk water. De plantenwand is bovendien volledig recycleerbaar. Het gebouw is opgetrokken volgens het ‘rack supporting’-principe. De rekken maken dus deel uit van de dragende structuur, waardoor er minder staal en beton nodig was. Resultaat: lage bouwkosten en minder bouwafval. 

Kampioen in recyclage 

Nike kiest voor 100 procent hernieuwbare energie via lokale windmolens, zonnepanelen, geothermie, hydro-elektriciteit en biomassa. 95 procent van het ter plaatse geproduceerde afval wordt gerecycleerd en de verlichting bestaat uit geautomatiseerde leds. Het nieuwe distributiecentrum wordt bovendien net als de rest van de site vooral bevoorraad via het water: 99 procent van de containers worden zo aangevoerd. Dat bespaart het omliggende wegennet zowat 14.000 vrachtwagenritten per jaar. 

De site beschikt over een eigen waterzuiveringsinstallatie en er is zelfs gedacht aan bijenkorven en schapen om het terrein te onderhouden.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.