Modemerken en onderzoeksinstellingen slaan handen ineen in nieuw circulair modeproject
We trappen een open deur in: de modesector is een van de meest vervuilende industrieën. Dat heeft niet alleen te maken met de omstandigheden waarin de kleding wordt gemaakt, maar ook met de enorme afvalberg die we jaarlijks genereren. Een achttienkoppig partnerschap zoekt naar oplossingen om textiel op een hoogwaardige manier te hergebruiken. Het SCIRT-project loopt in totaal zo’n drie jaar.
Terwijl kledingmerken ambitieuze doelen stellen en dure beloften doen om gerecycleerde vezels in hun producten te verwerken, stapelt het afgedankte textiel zich over de hele wereld in overvloed op. Uit een rapport van de Ellen MacArthur Foundation uit 2017 blijkt dat minder dan 1 procent van het textielafval wordt gerecycleerd tot nieuwe textielvezels.
Dat bijzonder kleine percentage is tekenend voor een groter probleem. Het bereiken van circulariteit in de mode-industrie is niet alleen een kwestie van vraag en aanbod, maar van de verbinding tussen die twee. Er is een gebrek aan kennis rond de technologische, economische en ecologische haalbaarheid van het recycleren van vezelmengsels. En bovendien is het noodzakelijk om de kwaliteit en kosten van recyclageprocessen af te stemmen op de eisen van textielbedrijven en modemerken.
Van textiel tot textiel
Het nieuwe project SCIRT wil oplossingen vinden die de kloof tussen vraag en aanbod overbruggen. Om de vraagkant van het vraagstuk aan te pakken, zal SCIRT een compleet textiel-tot-textielrecyclagesysteem uittesten voor afgedankte kleding. Daarbij worden belanghebbenden uit de volledige waardeketen betrokken. Het pilootproject richt zich op het hergebruik van natuurlijke en synthetische vezels en vezelmengsels.
Met de steun van technische partners en onderzoeksinstellingen zullen kledingmerken Decathlon, Petit Bateau, Bel & Bo, HNST en Xandres zes verschillende kledingtypes ontwikkelen, in een prototype gieten en produceren met gerecycleerde post-consumentvezels. De collecties zullen formele en vrijetijdskleding, sportkleding, ondergoed en uniformen bevatten.
True Cost
Daarnaast zal SCIRT ondersteunende beleidsmaatregelen en -instrumenten ontwikkelen om de overgang naar een circulair systeem voor kleding te vergemakkelijken. Het gaat dan onder andere over een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV)-systeem en een ‘True Cost Model’ om de circulariteit te kunnen kwantificeren en de waardeketen transparanter te maken. Er zal ook extra aandacht worden besteed aan het perspectief van de consumenten. Daartoe zullen de partners Citizen Labs opzetten waarbij consumenten worden betrokken. Aan de hand van die testlabo’s gaan de onderzoekers na wat de perceptie, motivatie en emoties zijn die het gedrag van de consumenten bepalen als het gaat over de aankoop, het gebruik en het weggooien van het textiel.
Wie stapt mee in het project?
- Modebedrijven: Bel&Bo, HNST, Decathlon, Xandres, Petit Bateau
- Onderzoeksorganisaties: VITO, CETI, Prospex Institute
- Universiteiten: BOKU, TU Wien, ESTIA
- Industrie: Altex, AVS Spinning – A European Spinning Group (ESG) Company, Valvan
- Kmo’s: fashion, FFact
- Non-profitorganisaties: Flanders DC, IID-SII