Plus Milieukost van Europese luchthavens loopt fors op: 33 miljard euro

De Europese Commissie heeft de kostprijs laten berekenen van de milieu- en klimaatimpact van 33 Europese luchthavens. Het totaalbedrag van 33 miljard euro slaat zelfs de bevoegde eurocommissaris met verstomming.

Fran Herpelinck | 3 juni 2019
Aircraft 3075056 1920

Het onderzoeksrapport werd het voorbije weekend gelekt op de International Air Transport Association Summit, de jaarlijkse topmeeting van de luchtvaartsector in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. De luchtvaartmaatschappijen reageerden officieel nog niet, bevoegd eurocommissaris Violeta Bulc deed dat al wel in de Franstalige kranten Le Soir en La Libre Belgique. “Een totale milieukost van 33 miljard euro voor de Europese luchthavens: we hadden eerlijk gezegd verwacht dat het cijfer lager zou liggen toen we de studie bestelden”, aldus de Solveense Bulc.

In het rapport wordt een prijs geplakt op milieu- en klimaataspecten als geluidshinder, CO2-uitstoot en impact op het klimaat. Volgens Violeta Bulc wijst de astronomisch hoge kostprijs erop dat de luchtvaartsector dringend bijsturing nodig heeft. Ook de lage prijs van vliegtuigtickets is volgens haar nefast, omdat “die kostprijs grofweg de infrastructuurkosten van het vliegen dekt voor een maatschappij, maar niet de milieu- en klimaatkosten”.

Toekomstmuziek

Op de vraag of een kerosinetaks een oplossing is voor de grote impact van de sector, blijft Bulc op de vlakte. “Een taks sluiten we niet uit, gezien het een van de instrumenten is die we hebben om de negatieve milieu-impact te beperken. Het is echter aan de volgende Europese Commissie om hierover te beslissen”, aldus de ontslagnemende eurocommissaris voor Transport.

Het bewuste rapport verschijnt officieel volgende week pas. Wie de studie uitvoerde voor de Europese Commissie, is vooralsnog niet duidelijk.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.