Zuivelverwerker Milcobel recupereert 350.000 kubieke meter water per jaar

Op zijn sites in Kallo en Langemark recupereert Milcobel, de grootste zuivelcoöperatie van ons land, maar liefst 150 Olympische zwembaden aan water per jaar. In samenwerking met De Watergroep investeerde het bedrijf er in splinternieuwe drinkwaterinstallaties.

Lien Moris | 25 maart 2020
Site zuivelcoöperatie Milcobel
Milcobel

De verschillende sites van Milcobel waren al uitgerust met waterzuiveringsinstallaties om het afvalwater te zuiveren. Het effluent (het gezuiverde afvalwater) werd vervolgens in het oppervlaktewater geloosd. Met de nieuwe drinkwaterinstallaties in Kallo en Langemark gaat de coöperatie nog een stap verder. Het water dat ontstaat in de zuivelproductieketen, dat eerder naar de afvalwaterzuivering gestuurd werd, wordt nu opgewaardeerd tot drinkwaterkwaliteit. Op de site in Kallo kan de kwaliteit van het opgewaardeerde water zelfs beter zijn dan die van leidingwater, omdat ongeveer 10 procent van het water ook nog door een uv-systeem wordt gedesinfecteerd.

Het gezuiverde water wordt hergebruikt voor tal van toepassingen of geïnjecteerd in het leidingwaternet. De Watergroep brengt de nodige expertise in wat betreft drinkwaterkwaliteit en -controle, en garandeert een continue waterkwaliteit.

Ecologische en financiële voordelen

Samenwerking tussen (water)bedrijven, waterbeheerders en waterzuiveraars rond initiatieven die de gevolgen van de klimaatverandering temperen, kunnen een grote impact hebben. Zeker in Vlaanderen, waar we met een drinkwatertekort kampen. We kopen zelfs drinkwater aan uit Wallonië en Frankrijk bijvoorbeeld.

Maar ook voor de bedrijven zelf levert het voordelen op. Milcobel vermindert niet alleen de hoeveelheid afvalwater die het loost, het bespaart ook op leidingwater: liefst 350.000 kubieke meter per jaar moeten ze minder aankopen.

Bron: Milcobel

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!