ICT

Microsoft laat datacenter in Noordzee zinken

Voor de Schotse kust heeft Microsoft een datacenter in het water laten zakken. De softwaregigant onderzoekt of er energie kan worden bespaard door de servers onder water af te koelen. 

12 juni 2018
Natick Scotland 27
Microsoft

Voor de Schotse kust liet Microsoft een ruim twaalf meter lange container te water. 864 servers, goed voor een opslagcapaciteit van 27,6 petabytes (te vergelijken met ongeveer vijf miljoen films), worden onder water geplaatst en door een glasvezelkabel verbonden met het vasteland. Met Project Natick wil de softwaregigant onderzoeken wat de mogelijkheden van onderzeese datacenters zijn. Dit datacenter zal vijf jaar lang 35 meter diep op de bodem van de Noordzee liggen. 

Logistieke voordelen

Datacenters genereren veel warmte en moeten constant worden afgekoeld. Daarom verhuizen technologiebedrijven als Facebook en Google ze naar koudere landen. Microsoft wil testen of het energie en water kan besparen door de servers onder water te laten afkoelen. Dat gebeurt door koel zeewater rechtstreeks in de radiatoren van de serverkasten te pompen, waarna het water weer de zee instroomt.

Datacenters in de zee hebben logistieke voordelen. De helft van de wereldbevolking leeft op maximaal 200 kilometer afstand van een oceaan. Het is dus heel logisch om ook datacapaciteit in de buurt van oceanen te voorzien. Als Microsoft deze onderwatercenters in grote hoeveelheden zou kunnen produceren, zou het de onderwatercenters binnen 90 dagen op poten kunnen zetten. Een datacenter op land bouwen duurt al gauw twee jaar.

Het Natick datacenter draait volledig op hernieuwbare energie: onshore wind-, zonne-, offshore getijden- en golfenergie, die allemaal volledig lokaal geproduceerd wordt. Het datacenter ligt niet toevallig in het European Marine Energy Centre. Die onderzoeksinstelling richt zich op het opwekken van energie met zeegolven. Ingenieurs onderzoeken daar nu ook of het mogelijk is om de datacenters op termijn hun eigen energie te laten produceren, bijvoorbeeld met behulp van hydraulische turbines of getijdenenergie. 

Californië

Het datacenter voor de Schotse kust is niet de eerste stap in het project. In 2015 werd een eerste prototype 105 dagen één kilometer voor de kust van Californië geplaatst. Deze tweede fase moet duidelijk maken of er nog operationele of ontwerpfouten zijn in het onderwaterconcept. Microsoft wil immers in de toekomst nog meer datacenters in zee plaatsen. 

Volgens de softwaregigant zullen toekomstige datacenters tien jaar lang zonder enige menselijke interventie kunnen draaien, waarna de materialen zullen worden hergebruikt om nieuwe datacenters te bouwen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!