Microsoft bouwt een planetaire computer

Microsoft zet haar meest geavanceerde technologie in om klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. Dat moet wetenschappers en milieuorganisaties in staat stellen om sneller en diepgaander onderzoek en monitoring uit te voeren.

Koenraad Coel | 20 april 2020
Sateliet in baan om de aarde
© NASA

In 2017 zette Microsoft al de eerste stappen naar de Planetaire Computer met de lancering van A.I. for Earth. Dat initiatief maakt artificiële intelligentie en machine learning (software die zichzelf herschrijft) toegankelijk voor bijna 500 milieuorganisaties in 81 landen. Zij kunnen de technologie bijvoorbeeld inzetten om automatisch diersoorten te herkennen op beeldmateriaal. Dat stelt de onderzoekers in staat om veel sneller en grootschaliger de biodiversiteit in een gebied te monitoren.

Data delen

De Planetaire Computer bouwt verder op A.I. for Earth. Het koppelt enorme hoeveelheden data over het milieu aan geografische informatie, artificiële intelligentie en cloud computing. De data zou door iedereen geraadpleegd of geüpdatet kunnen worden. Dankzij de Planetaire Computer zullen onderzoekers een vollediger beeld krijgen van de natuurlijke rijkdommen van onze planeet. Zo komen ze hopelijk sneller tot inzichten over hoe we die rijkdommen beter kunnen beschermen.

Brad Smith, president van Microsoft, geeft een concreet voorbeeld: “De oppervlakte en gezondheid van onze bossen heeft een grote impact op de klimaatverandering en de biodiversiteit. Als onderzoekers een bepaald bos willen onderzoeken, moeten ze vaak ter plaatse gaan. Met de Planetaire Computer zullen ze satellietbeelden en luchtfoto’s kunnen onderzoeken met behulp van artificiële intelligentie. Die kan de verschillende soorten herkennen en de gemiddelde neerslag en kruinhoogte berekenen. Daarnaast hebben ze ook toegang tot de bevindingen van andere gebruikers. Dat levert een veel gedetailleerder beeld op aan een fractie van de kost en tijd.”

Bron: techradar.com, microsoft.com

ICT

SDG

Klimaatactie Leven in het water Leven op het land Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!