Microplastics reizen de wereld rond, en dit is hoe ze dat doen

Overal ter wereld worden microplastics aangetroffen, tot op Antarctica toe. Maar hoe kan dat plastic zover geraken? Onderzoekers van Princeton University hebben dat mechanisme nu achterhaald, meldden ze in Science Advances.

18 november 2020
plastic vervuiling zee
Kleine plasticdeeltjes komen vast te zitten in poreuze materialen zoals aarde en sediment.

Over de hele wereld stellen wetenschappers vervuiling met microplastics vast. Vorige maand nog, meldden ze dat zelfs afgelegen zeeën rond Antarctica vervuild zijn. De concentraties microplastics blijken er zelfs even hoog te zijn als die in de Atlantische Oceaan of de Middellandse Zee.

Hoe geraakt al dat plastic zover? Doordat de kleine plasticdeeltjes eerst komen vast te zitten in poreuze materialen zoals aarde en sediment. Op die manier kunnen ze grote afstanden afleggen. Maar – en dat is verrassend – nadien kunnen ze weer loskomen en nog een heel eind voortreizen.

Cyclisch proces

De onderzoekers achterhaalden via laboratoriumtests het mechanisme van de reizende microplastics. Daarvoor werkten ze met fluorescerende microdeeltjes, die ze in real time onder de microscoop konden bekijken.

Vroeger dacht men dat microdeeltjes die in poreus materiaal waren geraakt, niet meer vrij kwamen. Nu blijkt het om een cyclisch proces te gaan. Sujit Datta is een van de onderzoekers: “Het proces zorgt ervoor dat deeltjes zich over veel grotere afstanden verspreiden dan we hadden gedacht.”

De microdeeltjes komen in poreus materiaal terecht, komen vervolgens vrij wanneer de snelheid van de vloeistof door het poreuze materiaal waarin ze vast zitten, hoog genoeg blijft. De vloeistofdruk duwt het plastic dus weer vrij. Daarna kunnen ze weer in andere klompjes materiaal terechtkomen en verder reizen.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!