Michelin wil tegen 2048 100 procent recycleerbare banden produceren

Michelin wil vanaf 2048 al zijn banden voor 80 procent uit duurzame materialen vervaardigen. Bovendien moeten ze volledig recycleerbaar zijn. De Franse bandengigant maakte die ambities bekend op zijn eigen duurzaamheidscongres Movin’On in Montréal, Canada.

8 juni 2018
Pile 1868894 1920

In 2018 komen wereldwijd naar schatting één miljard banden aan het einde van hun leven. Daarvan wordt jaarlijks gemiddeld 70 procent herwerkt en 50 procent gerecycleerd. Michelin wil dat percentage in de toekomst optrekken tot 100 procent.

Duurzame materialen

De fabrikant ontwikkelt momenteel innovatieve oplossingen om meer recycleerbare grondstoffen in zijn banden te kunnen verwerken. De banden van Michelin bestaan vandaag voor 28 procent uit duurzame materialen, waarvan 27 procent een biologische oorsprong heeft, denk aan rubber of zonnebloemolie. De andere één procent is afkomstig van gerecycleerde grondstoffen zoals staal of poeder van gerecycleerde banden. 

Om zijn banden tegen 2048 voor 80 procent te produceren uit gerecycleerd materiaal, werkt Michelin samen met allerlei partners. Zo ontwikkelt Michelin samen met Axens en IFP Energies Nouvelles synthetische elastomeren uit biomassa zoals hout, stro of bieten. In de High Technology Business Unit van Michelin wordt samengewerkt met Lehigh Technologies, een bedrijf dat zich specialiseert in hightechmicropoeders die afkomstig zijn van gerecycleerde banden. Bovendien wil Michelin nieuwe afzetmogelijkheden zoeken voor gerecycleerde banden. 
 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!