Plus Meststoffabrikant recupereert fosfaat uit afvalwater

Meststofproducent ICL neemt in Amsterdam een installatie in gebruik waarmee het fosfaat, een basisgrondstof voor kunstmest, wint uit afvalstromen zoals rioolslib en beendermeel.

Fran Herpelinck | 11 maart 2019
Fertilization 4044001 1920

In Vlaanderen en Europa zijn gronden, door overbemesting, rijk aan fosfor. Maar elders is bemesting met fosfaat cruciaal. De stof is een essentieel nutriënt voor al het leven op aarde, van micro-organismen en planten tot dieren en de mens. Belangrijk: je kunt de meststof niet vervangen door een alternatief.

De kunstmestsector maakt zich echter steeds meer zorgen over de teruglopende beschikbaarheid van ruw fosfaat. Fosfaatertsen wordt vooral in Marokko en China gewonnen, maar ook die voorraden slinken. Daarom opteren steeds meer bedrijven voor recuperatie.

Slib en meel

De multinational ICL, dat onder andere vanuit het Amsterdamse havengebied opereert maar ook in België productiesites heeft, produceert op grote schaal kunstmest. Om niet langer afhankelijk te zijn van kritieke delfstoffen, neemt het een nieuwe installatie in gebruik, gericht op het hergebruik van fosfaat uit afvalstoffen.

Enerzijds doet het dat via de zuivering van afvalwater. Het restproduct daarvan is rioolslib, dat niet alleen de kwalijke stoffen, maar ook het fosfaat uit het water opneemt. Door het slib te verbranden, kan het fosfaat worden teruggewonnen. Anderzijds is ook beendermeel, een restproduct van de vleesindustrie, een uitstekende bron van fosfaat. Na een verbranding bij hoge temperaturen, tot 850 °C, blijft een poeder over dat rijk is aan calciumfosfaat. De fosfaten van beide afvalstromen worden in de installatie van ICL samengevoegd, om na onder meer een zuurbehandeling van de band te rollen als mestkorrels.

Deze maand nog brengt ICL de eerste circulaire korrels kunstmest op de markt. De komende jaren wil het bedrijf naar eigen zeggen een van de internationale koplopers worden op het vlak van fosfaatrecycling. Naast de nieuwe installatie recupereerde ICL eerder al fosfaatrijk struviet uit Amsterdams rioolwater.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.