Plus Marks & Spencer en Zalando investeren mee in systeem dat katoen traceerbaar moet maken

Internationale retailers hebben binnen Better Cotton een panel opgericht dat leveranciers, ngo’s en experts samenbrengt. Zij zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen die de textielsector te wachten staan.

Inès Aoun | 11 mei 2022
Cotton G9709D9410 1920

De Europese Commissie stelde een tijdje geleden voor om bestuurders van bedrijven te verplichten om een due diligence-aanpak op te zetten. Ze moeten dan niet alleen de impact van hun eigen activiteiten controleren, maar ook die van dochterondernemingen en leveranciers. De traceerbaarheid van grondstoffen is daarbij cruciaal. Maar uit een onderzoek van KPMG blijkt dat slechts 15 procent van de modebedrijven een zicht heeft op waar hun grondstoffen worden ontgonnen.

Tot bij de bron

Om dat probleem te verhelpen, pompen Marks & Spencer, Zalando en BESTSELLER zo’n 1 miljoen Britse pond in een nieuw systeem. Alan McClay, CEO, Better Cotton: “Het panel dat we oprichten zal een grote stap voorwaarts zijn om de traceerbaarheid van katoen tot bij de bron te vergemakkelijken.” Concreet gaat het panel aan de hand van verschillende technologieën proberen om het land van herkomst van katoen preciezer te bepalen. In een later stadium worden de milieu- en arbeidsomstandigheden uitgepluisd.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.