Plus Maersk komt met de eerste acht containerschepen op groene e-methanol in 2024

Maersk heeft opnieuw een primeur te pakken. De Denen hebben aangekondigd dat ze in 2024 acht containerschepen laten varen op groene e-methanol. Daarmee kunnen ze naar eigen zeggen 1 miljoen ton CO2 per jaar besparen.

Inès Aoun | 25 augustus 2021
Containerschip

In februari stuurde het Deense scheepvaartbedrijf het nieuws de wereld in dat het in 2023 het eerste schip op groene e-methanol te water laat. Het schip kan schakelen tussen koolstofneutrale e-methanol en brandstof met een zeer laag zwavelgehalte. Het vaartuig van 172 meter lang zou zo’n 2000 containers kunnen vervoeren via de Baltische route tussen Noord-Europa en de Botnische Baai (in Zweden).

Met 16.000 containers de oceaan over

Een jaar later brengt Maersk acht schepen op de markt die elk 16.000 containers kunnen transporteren. Mogelijk plaatsen de Denen in 2025 nog een bijkomende bestelling van vier schepen. De containerschepen, die oceanen kunnen doorkruisen, zullen gebouwd worden door Hyundai Heavy Industries. Omdat ze oudere modellen zullen vervangen, kan Maersk naar eigen zeggen jaarlijks 1 miljoen ton CO2 besparen. Ook klanten van de Deense rederij zoals H&M, Amazon en Microsoft kunnen daarmee hun ecologische voetafdruk gelinkt aan transport stevig beperken.

Groene e-methanolfabriek

Om de groene e-methanol (zie kader) te produceren slaat het scheepvaartbedrijf de handen in elkaar met REintegrate, een dochteronderneming van het Deense hernieuwbare energiebedrijf European Energy. REintegrate zal in 2023 een fabriek bouwen die jaarlijks 10.000 ton groene e-methanol kan produceren die nodig is om het eerste schip te laten varen. Waar de site komt is nog niet duidelijk. Ook waar de groene e-methanol voor de andere schepen vandaan zal komen, is nog een mysterie.

Tegen 2050 wil Maersk een volledig koolstofneutrale vloot hebben.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.