Luchtvervuiling doet Belgen vaker bij huisarts belanden

Op dagen waarop de luchtverontreiniging toeneemt, gaan patiënten met chronische aandoeningen sneller naar de huisarts, blijkt uit onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Pieken in luchtvervuiling resulteert bij mensen ook vaker in arbeidsongeschiktheid door mentale problemen.

4 oktober 2021
Luchtvervuiling

De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben in samenwerking met de KU Leuven gegevens over luchtvervuiling vergeleken met terugbetalingscijfers van meer dan 1,1 miljoen raadplegingen bij de huisarts. De studie zoomt in op de bezoeken van patiënten met hypertensie of depressie aan hun huisarts.

Daaruit blijkt dat pieken in luchtvervuiling leiden tot meer bezoeken aan de huisarts door patiënten met chronische aandoeningen. Een toename van de stikstofdioxide met 5 microgram per kubieke meter doet het aantal bezoeken met 3,4 procent stijgen voor mensen met een hoge bloeddruk en met 3,1 procent voor mensen met depressie. Eenzelfde verhaal voor roetvervuiling: een toename van 0,5 microgram zwarte koolstof doet het aantal bezoeken voor hoge bloeddruk stijgen met 2,4 procent en 1,7 procent voor mensen met een depressie.

Mentale gezondheid

In een tweede studie wordt het verband gelegd tussen luchtvervuiling en afwezigheid op het werk. De pieken in vervuiling gaan gepaard met een toename van het aantal personen dat als arbeidsongeschikt wordt erkend of dat langdurig afwezig blijft van het werk omwille van mentale aandoeningen.

Zo blijkt dat een toename van 5 microgram per kubieke meter stikstofdioxide het risico op arbeidsongeschiktheid met 4,2 procent verhoogt. Een stijging van 0,5 microgram zwarte koolstof verhoogt datzelfde risico met 3,2 procent.

“Luchtvervuiling is niet iets waarvan we onmiddellijk denken dat het een impact heeft op onze mentale gezondheid”, zegt Tim Nawrot, milieu-epidemioloog aan de KU Leuven. “Er is echter meer en meer bewijs dat er een verband is tussen blootstelling aan luchtverontreiniging en geestelijke gezondheidsproblemen. De kleinste stofdeeltjes kunnen effecten ver buiten de longen hebben.”

WHO scherpt richtlijnen voor luchtkwaliteit aan

De Onafhankelijke Ziekenfondsen vragen actie van de overheden tegen luchtvervuiling. “We roepen de federale en gewestelijke overheden op om op Europees niveau de nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie op vlak van luchtvervuiling te steunen", zegt directeur-generaal Xavier Brenez. “Zeker nu, enkele weken vóór de Europese top en de internationale klimaattop, is het belangrijk dat we ons bewust worden van het enorme effect dat de klimaatverandering en luchtvervuiling op de volksgezondheid hebben.”

Enkele weken geleden nog heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de richtlijnen voor luchtkwaliteit aangescherpt, voor het eerst sinds 2005. Dat is het gevolg van de laatste wetenschappelijke inzichten, die tonen dat luchtvervuiling al op lagere niveaus schadelijk is. Blootstelling aan schadelijke stoffen in de lucht, ook in kleine hoeveelheden, kan leiden tot onder meer longkanker en hartziekten. De WHO noemde luchtvervuiling een van de grootste milieubedreigingen voor de menselijke gezondheid.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!