Plus Luchthavengroen blinkt uit in biodiversiteit

Dacht u dat de grasvelden tussen de landingsbanen van Zaventem-luchthaven levenloze stroken waren? Think again. Uit intensief veldwerk van Natuurpunt blijkt dat tal van bloemen, bijen en vlinders er zich bijzonder thuis voelen.

Fran Herpelinck | 9 januari 2019
Birdcontrolunit

De biodiversiteit rond de landingsbanen van Zaventem in kaart brengen, dat was het opzet van een onderzoek dat drie Natuurpunt-biologen drie jaar lang in ban hield. Met kompas en turfstok speurden ze niet alleen de bermen en graslanden af binnen de periferie van de luchthaven, maar gingen ze ook aan het tellen in enkele velden en grasgebieden in de omgeving. De resultaten van hun veldwerk zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. Tegen de perceptie in, zijn de graslanden een bruisende microbiotoop voor tal van bloemen en insecten. “De luchthavenbedrijvigheid houdt gewervelde dieren hier weg, maar dat is allerminst het geval bij insecten en planten met een kortere levensduur. Dat lag in de lijn van onze verwachtingen”, zegt Jorg Lambrechts van Natuurpunt in Het Nieuwsblad.

Zeldzame gastenlijst

Erg bijzonder is de bijenpopulatie van de luchthaven: die telt meer dan 80 soorten solitaire bijen, waaronder ronkende namen als de zeldzame zuidelijke zijdebij, de stomptandwespbij en de gouden slakkenhuisbij. Ook tal van vlinders hebben het naar hun zin tussen de landingsbanen. De grote weerschijnvlinder, de grote vos en de iepenpage zijn de meest zeldzame van meer dan 27 gespotte dagvlinders in Zaventem. Tussen het gras groeien rode ogentroost, beemdkroon en aardtong, een paddenstoel die in Vlaanderen amper voorkomt.

Snelwegnatuur

Hoe komt het nu dat de luchthaven zo aantrekkelijk is voor bloemen, bijen en vlinders? Volgens Natuurpunt hoeft druk verkeer geen natuurlijke rijkdom in de weg te staan. “Dat zien we bijvoorbeeld ook in snelwegbermen. Het landschap van de luchthaven is een unieke habitat, het gaat om uitgestrekte, schrale graslanden. Het gras wordt immers vaak gemaaid en het maaisel wordt meteen afgevoerd. Dat zorgt voor een voedselarme bodem, waar een grotere verscheidenheid aan gras- en plantensoorten op kan ontluiken.

Natuurbeheerplan

Mocht de graslanden van de luchthaven gefaseerd gemaaid worden (waarbij telkens een ander deel van het gras niet gemaaid wordt, red.), dan zou de soortenrijkdom alleen maar toenemen, geeft Natuurpunt als raadgeving mee. Bij Brussels Airport, dat het onderzoek volledig financierde, willen ze het advies van Natuurpunt zo goed mogelijk opvolgen. “Wij zijn steeds op zoek naar manieren om de biodiversiteit op de luchthaven te versterken”, zegt Anke Fransen van Brussels Airport. “Onze milieuspecialisten gaan met de conclusies van het onderzoek aan de slag en verwerken die in ons natuurbeheerplan.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.