Lood in benzine behoort eindelijk tot het verleden

Nee dit is geen nieuws uit een krant van veertig jaar geleden. In ontwikkelingslanden werd tetra-ethyllood tot voor kort nog gretig gebruikt. Dankzij een VN-campagne, die 19 jaar in beslag nam, kwam hier recent een einde aan.

Inès Aoun | 31 augustus 2021
Lood Benzine

Tetra-ethyllood werd voor het eerst toegevoegd aan benzine in 1922 met als doel de prestatie van de motor te verbeteren. Tegen de jaren zeventig werd overal ter wereld vlot loodbenzine getankt. Maar tien jaar later – toen de gevolgen ervan duidelijk werden – verboden de meeste hogelonenlanden het gebruik ervan in benzine. In lagelonenlanden bleef het goedje echter nog gangbaar.

Twee decennia

In 2002 richtte de Verenigde Naties een partnerschap op om het gebruik van tetra-ethyllood in benzine de wereld uit te helpen. Het Partnership for Clean Fuels and Vehicles (PCFV) bestond uit overheden, loodproducenten, het middenveld, raffinaderijen, lokale verdelers … PCFV lanceerde mediacampagnes, voerde studies uit en organiseerde onderzoeken om het loodgehalte in het bloed van de lokale bevolking te testen. Na bijna twee decennia heeft PCFV zijn doel bereikt. In juli 2021 werd tanken met loodbenzine in Algerije verboden. Daarmee is tetra-ethyllood in benzine officieel verleden tijd. Lood wordt wel nog toegevoegd aan verf en gebruikt in batterijen. Het metaal is dus niet helemaal gebannen uit onze leefwereld.

Afgedankte auto’s

Tetra-ethyllood in benzine is slechts één probleem waarmee auto’s in ontwikkelingslanden te kampen hebben. Terwijl in Europa, Azië en de Verenigde Staten al elektrische auto’s rondrijden, komen stokoude afgedankte auto’s op fossiele brandstof terecht in Afrika waar ze nog meer vervuiling veroorzaken. Inger Andersen van het UN Environmental Programme (UNEP): “We vragen aan de stakeholders van PCFV om zich te inspireren op het succes van deze campagne om de volgende uitdaging aan te gaan. We moeten ervoor zorgen dat ook in ontwikkelingslanden schonere auto’s met schonere brandstoffen rijden.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!