Lithium-ionbatterij sleept Nobelprijs in de wacht

De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar drie wetenschappers die bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van lithium-ionbatterijen. De lichte en herlaadbare batterij is van bijzonder nut om de omslag te maken naar een flexibel, meer duurzaam energiesysteem.

9 oktober 2019
Electric Car 1458836 1920
De lithium-ionbatterij is volgens het Nobelprijscomité een 'gamechanger', onder meer voor elektrische wagens.

De Amerikaan John B. Goodenough, de Brit M. Stanley Whittingham en de Japanner Akira Yosjino mogen zich dit jaar de laureaten noemen van de Nobelprijs voor Scheikunde. In hun onderzoek leggen ze zich toe op de batterijchemie, meer bepaalde op de ontwikkeling van lithium-ionbatterijen. Dat type batterij is alomtegenwoordig in onze maatschappij, van smartphones over elektrische fietsen en wagens tot opslaginfrastructuur voor hernieuwbare energie. Het Nobelprijscomité prijst de batterij als een product dat de samenleving van de toekomst nu al mee vorm geeft. Een draadloze maatschappij zonder fossiele brandstoffen komt dankzij de lithium-ionbatterij een stap dichterbij, klinkt het.

Geesteskind van crisis

De lithium-ionbatterij is niet toevallig tijdens de oliecrisis van de jaren 1970 ontwikkeld. Stanley Wittingham legde de basis van een technologie die niet langer afhankelijk zou zijn van fossiele brandstoffen. John Goodenough – met zijn 97 jaar de oudste Nobelprijswinnaar ooit – maakte de batterij krachtig en praktisch bruikbaar, door in 1980 voor het eerst gebruik te maken van kobaltoxide met lithiumionen. In 1985 stelde Akira Yosjino een commercieel toepasbare lithium-ionbatterij voor. De eerste batterij – licht, handig en honderden keren herlaadbaar zonder aan performantie in te boeten – kwam uiteindelijk in 1991 op de markt.

De drie Nobelprijswinnaars delen een geldprijs van negen miljoen Zweedse kronen, zo'n 830.000 euro. De prijs zelf wordt op 10 december uitgereikt in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!