Limburgs distributiecentrum van Nike behaalt prestigieus duurzaamheidslabel

Nike’s distributiecentrum in het Limburgse Ham, dat in 2016 opende, heeft het internationale LEED Gold-label voor duurzame gebouwen in de wacht gesleept. Een golvende groengevel, hernieuwbare energie en vrachtvervoer over water geven het centrum weerklank.

Fran Herpelinck | 13 september 2018
Nike Photography Philippe Van Gelooven 02
Philippe Van Gelooven

Van meet af aan was het voor Nike de bedoeling om aan het Albertkanaal in Ham een vooruitstrevend, state-of-the-art verdeelcentrum te bouwen. Voor de realisatie van ‘Nike Wings’ werkte het samen met het architectenbureau Jaspers-Eyers, het landschapsontwerpbureau Pauwels en het ontwerp- en adviesbureau Arcadis.

Hun inspanningen voor duurzaamheid en biodiversiteit werden beloond door de US Green Building Council, dat de Limburgse Nike-site het internationale LEED Gold-label toekende. Daarmee halen Nike en partners de op een na hoogste duurzaamheidsonderscheiding binnen. “Nike is hiermee het grootste LEED-gecertificeerde gebouw in België en toonaangevend op gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid”, zegt Hendrik-Jan Steeman van Arcadis.

Groene slang

Het bekroonde distributiecentrum beschikt over enkele bijzondere eigenschappen en snufjes. Eyecatcher is een groene strook met beplanting, die als een slang over de gevel kronkelt. Met 100.000 planten op ongeveer 2000 vierkante meter is het de grootste groene gevel van Europa. Ook de omgeving van het gebouw werd zo natuurlijk mogelijk ingericht, met schapen om het landschap te onderhouden en bijenkorven op het terrein.

Via lokale windmolens, zonnepanelen, geothermie, hydro-elektriciteit en biomassa draait Nike Wings bovendien volledig op hernieuwbare stroom. Tot 95 procent van het ter plaatse geproduceerde afval wordt gerecycleerd en de verlichting bestaat uit geautomatiseerde leds. Via het Albertkanaal komt meer dan 95 procent van de vrachtcontainers toe, wat de omliggende wegen 14.000 vrachtwagenritten per jaar bespaart.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!