Plus Limburgs bedrijf omzeilt hoge energieprijzen met zonnespiegels

Azteq produceert warmte voor industrieel gebruik met zonnespiegels. Door de sterke stijging van de energieprijzen staat het systeem volop in de belangstelling.

Koenraad Coel | 14 september 2022
Parabolic Trough At Harper Lake In California
Z22 CC BY-SA 3.0

Een zonnespiegel wekt energie op door zonlicht te concentreren en een medium, doorgaans water, thermische olie of gesmolten zout, te verhitten. Het medium kan zich bevinden in een centrale toren, met een veld aan spiegels errond, of in een leiding die door een gebogen spiegel loopt. In regio’s met veel zonlicht zoals het Midden-Oosten of Noord-Afrika wordt het systeem al jaren gebruikt, meestal om de warmte om te zetten in elektriciteit. De voorbije jaren verloor het concept wat aan populariteit, omdat fotovoltaïsche zonnepanelen en windenergie goedkopere manieren bleken om elektriciteit op te wekken.

Geen elektriciteit maar warmte

Het Limburgse bedrijf Azteq zet zonnespiegels in om warmte te produceren voor industriële toepassingen. Gewoonlijk gebruiken bedrijven daarvoor fossiele brandstoffen en dan vooral gas, omdat duurzame oplossingen zoals restwarmte of warmtepompen niet praktisch zijn voor toepassingen boven 100° C. Koolstofneutrale alternatieven zoals biogas of biomassa zijn dan weer beperkt in aanbod.

De zonthermische installaties van Azteq kunnen temperaturen tot 400° C opwekken aan de hand van gebogen spiegels die de zon volgen doorheen de dag. Een van de eerste klanten was het logistiek bedrijf ADPO, dat in 2019 een zonnespiegelpark van 1.100 m² liet aanleggen op zijn terrein in de Antwerpse haven. De installatie produceert zevenhonderd ton stoom per jaar, goed voor een besparing van 15 procent op de gasfactuur van ADPO.

Toenemende interesse

Nu de energieprijzen fors stijgen, ziet Azteq ook de belangstelling in zonnespiegels groeien. Het zal voor Heineken een zonnespiegelpark van 43.000 m² bouwen in Sevilla, om de lokale brouwerij van warmte te voorzien. In Turnhout levert het binnenkort nog een installatie van 6.000 m² af voor het Amerikaanse bedrijf Avery Dennison. Volgens Azteq ligt de prijs voor een MWh aan zonnewarmte momenteel een stuk lager dan die van gas. Hoeveel precies hangt af van installatie tot installatie maar het bedrijf maakt zich sterk dat zelfs als de gasprijzen zakken, hun zonnespiegels niet alleen duurzaam maar ook concurrentieel zullen blijven. Er is alleszins nog ruimte voor groei; alleen al in de Antwerpse haven heeft Azteq tweehonderd hectare geïdentificeerd die geschikt zijn voor een zonnespiegelpark.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Betaalbare en duurzame energie