Plus Lidl verkoopt last-minute-steak aan 50 cent

Warenhuisketen Lidl gaat verse producten zoals vis, vlees of patisserie op de ochtend van hun vervaldatum aanbieden aan 50 eurocent. De keten wil zo de voedselverspilling in haar winkels nog dit jaar met een kwart verminderen. De helft van de opbrengst van de snelverkoop zal aan de voedselbanken geschonken worden.

Koenraad Coel | 11 februari 2020
Lidl Rauw Vlees
Lidl biedt extreme koopjes aan in de strijd tegen voedselverspilling.

Heel wat supermarkten proberen hun voedselverlies te beperken door stevige kortingen te geven voor producten die twee of drie dagen later vervallen. Dat Lidl nu nog een stapje verder gaat, past in haar duurzaamheidsstrategie om tegen 2025 voedselverspilling in haar winkels te halveren. “Na een proefproject van negen maanden in onze tien Luxemburgse winkels rollen we het project nu uit in alle winkels in België”, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt.

Ook voor fruit en groenten wil Lidl een extra inspanning doen. Als het nu een rot stuk fruit of groente aantreft in een verpakking, gaat het hele pak de vuilbak in. In de toekomst zal ze enkel de rotte exemplaren verwijderen en de eetbare stukken opnieuw bundelen in een doos van ongeveer twee kilo voor één euro.

Lidl denkt aan de voedselbanken

Net als veel andere supermarkten, schenkt Lidl veel van haar bijna vervallen producten weg aan de voedselbanken. Het nieuwe systeem zal ervoor zorgen dat er minder voedsel weggeschonken wordt. “Maar we schenken de helft van de opbrengst van die verkoop aan de voedselbanken”, aldus Colbrandt: “Met ons proefproject in Luxemburg konden we al 24.000 euro doneren.”

De impact van voedselverlies

Dat Lidl haar pijlen richt op voedselverspilling is geen verrassing, gezien de schaal van het probleem. Vlaamse winkels en warenhuizen gooien per jaar naar schatting 48.000 ton voedsel weg. Daar hangt ook een ecologisch prijskaartje aan vast. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) becijferde dat voedselverspilling in Europa elk jaar ongeveer 500 miljoen ton aan CO2 uitstoot veroorzaakt.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.