Lidl verkoopt geen plastic zakken meer aan kassa

Lidl stopt na de zomer van dit jaar met de verkoop van niet-duurzame plastic draagtassen in zijn Belgische vestigingen. Dat schrijft De Standaard. Duurzame alternatieven moeten leiden tot een besparing van tweehonderd ton plastic per jaar.

Paul Gebruers | 22 maart 2018
Advertising 561651 1920

In de winkels van Lidl kunnen klanten vandaag voor 10 eurocent een plastic zak kopen aan de kassa. Na de zomer zullen alleen nog duurzame alternatieven beschikbaar zijn. Zoals een suikerrieten tas, een zogenaamde big shopper en een stoffen fairtrade zak.

De retailer wil het eigen verbruik van plastic structureel en drastisch verlagen. Minstens twintig procent minder tegen 2025 is de ambitie. “Plastic draagtassen passen niet langer in onze toekomstvisie”, zegt Philippe Weiler, hoofd duurzaamheid bij Lidl België aan De Standaard.

Recycleerbaar

Lidl wil voorts dat alle kunststofverpakkingen van zijn huismerken tegen 2025 voor honderd procent recycleerbaar zijn. Die maken vandaag negentig procent uit van het totale productaanbod.

Volgens federatie Comeos toont het initiatief dat de sector zelf zeer actief is of althans wordt in het beperken van plastic. “Destijds waren we voortrekker met het afschaffen van de zakjes voor eenmalig gebruik”, zegt woordvoerder Hans Cardyn. “Die zijn nu nergens meer te vinden. Daarmee hebben we 4500 ton plastic uitgespaard.”

In diverse supermarkten lopen proefprojecten om plastic zakjes voor groenten en fruit te vervangen door herbruikbare exemplaren. Steeds meer komen mensen ook met eigen verpakkingen naar het warenhuis. Die trend is al langer bezig.

 

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!