Plus Lidl Nederland brengt duurzame cashewnoot op de markt

De van oorsprong Duitse keten werkt voor de Way to Go-cashews samen met Fairtrade Nederland en de start-up Johnny Cashew. Het project zal meer banen in Afrika scheppen en CO2-emissies vermijden.

Inès Aoun | 7 maart 2022
Lidl Cashewnoten

De banaanvormige nootjes die we bij ons in Europa in de winkels vinden, komen uit Azië en Afrika. Maar de Afrikaanse nootjes maken wel eerst een omweg van zowat 12.000 kilometer. Ze worden naar Azië verscheept om er gepeld te worden.

57 procent minder CO2

Daar wil Lidl en co verandering in brengen. De start-up met de amusante naam Johnny Cashew zal samen met Rabobank, RVO en de Universiteit van Wageningen de lokale verwerking op poten zetten en een directe markt vinden voor de Afrikaanse cashews. Doordat alles in Tanzania gebeurt, wordt de CO2-uitstoot van transport met 57 procent gereduceerd.

Leefbaar inkomen

Voor de Way to Go-cashews werken de partners samen met 400 boeren uit Tanzania. Ze maken deel uit van de eerste Fairtrade-gecertificeerde cashewcoöperatie van Oost-Afrika. Lidl betaalt de boeren naast de Fairtrade-minimumprijs en Fairtrade-premie, een aanvullende ‘Way to Go’-premie. Die premie zal in de nabije toekomst gebaseerd zijn op de ‘Living Income Reference Price’. Met die Living Income-premie kunnen boeren niet alleen uit de kosten raken, maar ook genoeg overhouden om te sparen en te investeren in hun eigen bedrijfje.

Dit is niet het eerste Way to Go-product van Lidl. In 2019 lanceerde het al de Way to Go-chocoladereep. De cacaoboeren die samenwerken met Lidl krijgen een Fairtrade-minimumprijs, - premie en aanvullende premie.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.