Lidl maakt Nederlandse filialen aardgasvrij

Lidl Nederland heeft woord gehouden: tegen eind 2018 slaagde het erin om al zijn filialen los te koppelen van het aardgasnet.

Fran Herpelinck | 10 januari 2019
Lof Photo2

In 2014 startte Lidl in Nederland met een ambitieus energieplan. Nadat het eerst de supermarkten in de provincies Groningen en Flevoland aardgasvrij maakte, verklaarde het tegen eind 2018 alle meer dan 400 filialen in het land los te willen koppelen van gas. In dat opzet is Lidl op de valreep geslaagd. Eind december ging de gaskraan ook in een laatste filiaal in Rotterdam dicht.

Impact verkleinen

Ter vervanging van de aardgasaansluiting investeerde Lidl in elke winkel in een aangepaste elektrische warmtepomp, telkens met een prijskaartje van om en bij 15.000 euro. Lidl becijferde dat het door de operatie jaarlijks twee miljoen kubieke meter aan aardgas uitspaart. “Voor ons als discounter is die efficiëntie belangrijk”, zegt Marlijn Simons-Somhorst, duurzaamheidsmanager van Lidl Nederland in AD. “We gaan nu van twee systemen - aardgas voor verwarming en elektriciteit voor de koeling - over op één systeem. Het gebruik van aardgas is niet langer van deze tijd. Door onze winkels fossielvrij te maken, verkleinen we onze impact op de wereld om ons heen.''

Navolging

Van de andere supermarktketen volgt enkel Albert Heijn in Nederland het voorbeeld van Lidl: het ontkoppelde naar eigen zeggen al een ‘meerderheid van zijn filialen’ en voorziet geen aardgasaansluiting meer in nieuwe winkels. In Gouda opende het in het najaar een eerste circulaire supermarkt, opgetrokken uit gerecycleerd bouwmateriaal.

Bron: eigen berichtgeving

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!