Lidl loopt voorop met wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen

In mei vorig jaar werd ook Lidl toegelaten tot het Science Based Targets-initiatief (SBTi). Lidl is daarmee de eerste supermarktketen in ons land die haar klimaatdoelstellingen liet valideren. "Waar wachten de andere Belgische bedrijven op?"

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanaovamagazine april 2020
Inès Aoun | 24 maart 2020
Lidl
Lidl België & Luxemburg verbindt zich ertoe de totale CO2-uitstoot van zijn gebouwen tegen 2025 met 20 procent te verminderen.

Philippe Weiler, hoofd duurzaamheid bij Lidl: “Doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken zijn belangrijk. Maar hoe weet je als bedrijf of organisatie of die targets wel voldoende ambitieus zijn om het verschil te maken? Via dit initiatief kan je je impact precies berekenen, op een wetenschappelijk onderbouwde manier. Er zijn voorlopig nog maar enkele bedrijven in België aangesloten bij het SBTi. Waar wacht de rest op?”

Transporten herbekijken

Concreet verbindt Lidl België & Luxemburg zich ertoe de totale CO2-uitstoot van zijn gebouwen tegen 2025 met 20 procent te verminderen. “We gaan daarvoor investeren in onder meer eigen geproduceerde hernieuwbare energie, in CO2-vriendelijke koelmiddelen en in extra duurzame gebouwen en laadpalen.” De discountretailer wil ook de uitstoot die ontstaat door het woon-werkverkeer van zijn medewerkers met 10 procent doen dalen tegen 2025.

Het transport van goederen wordt eveneens aangepakt. “We herbekijken onder andere het aantal transporten en de vullingsgraad van de vrachtwagens. Daarnaast zetten we samen met onze transportbedrijven in op alternatieve brandstoffen. Met die maatregelen willen we de CO2-uitstoot gerelateerd aan transport met 10 procent verminderen.” Ten slotte pakt Lidl scope 3 aan. “We willen de uitstoot van ingekochte producten tegen 2030 met 36 procent reduceren tegenover 2015.”

Focus op leveranciers

In zijn aanpak focust het bedrijf op zijn toeleveranciers. Een keuze die rekenkundig te verantwoorden valt, reageert Weiler. “We hebben berekend dat onze indirecte emissies, scope 3, ongeveer 1 miljoen ton CO2 vertegenwoordigen, terwijl de uitstoot binnen scope 1 en 2 zich beperkt tot 40.000 ton. Het gros van scope 3 ligt bij de leveranciers die dagelijks producten aanleveren. We waren enorm verrast toen we zagen dat 80 procent van die uitstoot terug te voeren valt op slechts zestig leveranciers.”

“Daarom hebben we een Supplier Engagement-programma uitgewerkt, waarin we die zestig leveranciers actief betrekken en begeleiden. We willen hen meenemen in ons klimaatverhaal: samen berekenen we hun koolstofvoetafdruk, werken we een actieplan uit en definiëren we engagementen. Onze leveranciers zijn enthousiast, want ze weten dat er geen andere weg is. Maar vaak weten ze niet hoe eraan te beginnen.”

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!