Lidl en Carrefour bannen wegwerpplastic

Het Europese voorstel om op termijn plastic wegwerpartikelen te verbieden heeft zijn effect. Warenhuisketens Lidl en Carrefour stoppen volgend jaar al met de verkoop van deze producten.

Anne Vandenbosch | 5 juli 2018
Straws 627079 1920 Pixabay

Eind mei stelde de Europese Commissie een actieplan voor om wegwerpplastic te bannen. Steeds meer retailers zien de bui al hangen en verwijderen de producten nu al uit de rekken.

Lidl gaat strijd aan met plastic

Lidl kondigde eerder al aan dat het tegen 2025 het gebruik van plastic met 20 procent wil terugdringen. Nu lanceert de warenhuisketen haar eerste concrete maatregelen. Tegen eind 2019 stopt Lidl in de 309 filialen in ons land met de verkoop van plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, wegwerpbekers en -glazen, borden, bestek, wattenstaafjes met plastic staafje.

Die plastic wegwerpartikelen zullen vervangen worden door producten uit alternatieve en recycleerbare materialen. De keten bekijkt momenteel de mogelijkheden met haar leveranciers. In een tweede stap wil Lidl ook het bestek en rietjes in kant-en-klare maaltijden en bij dranken aanpakken. Lidl stopt dit najaar ook al met de verkoop van niet duurzame plastic draagtassen. Hierdoor spaart de warenhuisketen jaarlijks 200 ton plastic uit. Ook de plastic verpakking rond bananen werd geschrapt, dit betekent een reductie van bijna 5 ton plastic per jaar.

Wegwerpplastic verdwijnt uit de rekken

Ook andere supermarktketens anticiperen op het nakende verbod op plastic wegwerpartikelen. Zo wil Carrefour al in het eerste kwartaal van 2019 de verkoop ervan stopzetten. Delhaize vervangt vanaf september de plastic zakjes in de groenten- en fruitafdeling door katoenen en papieren exemplaren. Er is nog geen timing voor het stoppen met de verkoop van plastic rietjes, borden of wattenstaafjes. En Colruyt zet de omschakeling naar wattenstaafjes met een papieren stokje in.

Begin juni verklaarde ook IKEA dat het tegen 2020 alle plastic wegwerpproducten uit het wereldwijde IKEA-assortiment en uit de IKEA-restaurants zal bannen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!