Leveren zelfrijdende auto’s binnenkort pakjes in Mechelen?

In het centrum van Mechelen test VIL uit of zelfrijdende voertuigen pakjes kunnen leveren. De demonstratietest kadert in het project ALEES (Autonome Logistieke Elektrische Eenheden voor Steden) in samenwerking met de stad Mechelen en ACP. Het is de eerste keer dat een zelfrijdend voertuig getest wordt voor last mile belevering in een Vlaamse stad.

25 mei 2018
Img 7659

Uit deze eerste test moet blijken welke toegevoegde waarde zelfrijdende voertuigen kunnen bieden voor last mile belevering in een stad. Mogelijke voordelen zijn hogere efficiëntie van aan- en afleveringen door betere belading, flexibele routeplanning en 24/7 beschikbaarheid. Bovendien bieden deze voertuigen een duurzaam alternatief voor de talloze bestelwagens die dagelijks pakjes leveren in de steden.

Van personen naar pakjes

Het project ALEES, dat in februari 2017 van start ging, onderzoekt de mogelijke rol van zelfrijdende voertuigen in logistieke trajecten in de stad. VIL analyseert aan welke randvoorwaarden er moet worden voldaan om deze autonome voertuigen efficiënt in te zetten binnen logistieke applicaties, zoals pakketbelevering.

Voor de test wordt een elektrisch voertuig van het Franse bedrijf Easymile ingezet. Dit voertuig heeft zijn strepen voor personenvervoer al in verschillende Europese steden verdiend. De wagen rijdt volledig autonoom en past zijn snelheid aan de omgeving aan. Het ontwerp van dit voertuig biedt ook mogelijkheden om pakketten te vervoeren. Het VIL-experiment zal dit voor de eerste keer testen.

Veiligheid voorop

“We hebben de pakjeslevering door fietskoeriers de voorbije jaren volop gestimuleerd, maar ook elektrische autonome voertuigen kunnen een belangrijke rol in spelen”, klinkt het bij het Mechels stadsbestuur. Om de veiligheid van de omgeving tijdens de test te garanderen, neemt VIL de nodige voorzorgen. Tijdens de rit kijkt de politie permanent toe. Bovendien rijdt de auto tijdens de test maximum tien kilometer per uur en zit er iemand in het voertuig die eventueel kan ingrijpen.

Bron: VIL

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!