Plus Leuvense brandweer tankt bluswater bij AB InBev

AB InBev voorziet een speciale aansluiting aan de installaties van haar Leuvense brouwerij. Daar kan de brandweer gezuiverd afvalwater tanken voor blus- of reinigingswerken en zo besparen op drinkwater. De Leuvense brandweer kwam onlangs al de eerste 12.000 liter tanken.

25 maart 2022
Brandweerwagen
AB InBev

Gewoonlijk gebruikt de brandweer leidingwater om een brand te blussen of het wegdek te reinigen. Dankzij de nieuwe aansluiting kunnen brandweerlui nu ook het afvalwater van de Leuvense brouwerij gebruiken. Dat wordt eerst gezuiverd met natuurlijke methodes of in de installaties van De Watergroep. De kwaliteit van het water na zuivering is ook uitvoerig getest om na te gaan of het geschikt is als bluswater.

Waterhergebruik

AB InBev zuivert al langer haar eigen proceswater. Een deel daarvan kan het zelf nog gebruiken in de fabriek. Het overschot aan gezuiverd water kan de brouwerij in de Dijle lozen, maar de voorbije jaren zocht het al vaker naar meer hoogwaardige doeleindes. Zo komen de Leuvense groendienst en de plaatselijke landbouwers er geregeld water afnemen. Nu komen daar ook de brandweerwagens bij van Hulpverleningszone Oost van de Leuvense brandweer.

Zij zochten in het verleden ook al alternatieve bronnen voor bluswater. Een paar jaar geleden gebruikte de brandweer al grondwater dat werd opgepompt op een grote werf in Leuven, maar dit is de eerste keer dat het gaat om een samenwerking met een commercieel bedrijf. Ze namen daarbij zelf het initiatief om naar AB InBev te stappen. “Voor interventies en als extra stockage kunnen we het water goed gebruiken”, zegt Bart Gijzen, kapitein van Hulpverleningszone Oost. “We kunnen uiteraard niet elke brand blussen met dit restwater, maar elke uitgespaarde druppel telt.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Schoon water en sanitair