Leuvenaars investeren mee in zonnepanelen op dak van AB Inbev

Op het dak van de Leuvense Stella Artois-brouwerij van AB InBev is Luminus onlangs gestart met de installatie van 2117 zonnepanelen. Het project wordt deels gefinancierd via crowdfunding. De opgewerkte stroom zal door de brouwerij zelf gebruikt worden.

Elke Doms | 3 maart 2020
Op Het Dak Van De Leuvense Brouwerij Wordt Een Zonnedak Geplaatst
Leuvenaars kunnen mee investeren in zonnepanelen op het dak van de brouwerij.
© AB Inbev

Inwoners van Leuven kunnen mee investeren in de installatie. Dat verloopt via crowdfundingsplatform Mozzeno en via Power2Green, waarvan Luminus aandeelhouder is. Er wordt een gemiddeld brutorendement van 3 procent gedurende vijf jaar in het vooruitzicht gesteld.

100 procent hernieuwbaar tegen 2025

De zonnepanelen in Leuven zullen jaarlijks 576.000 kilowattuur groene energie produceren. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 150 gezinnen of met de productie van bijna 8 miljoen bierflesjes van 25 cl per jaar, klinkt het bij AB Inbev.

Het project kadert in de duurzaamheidsdoelstellingen die AB Inbev zich opgelegd heeft. De multinational wil wereldwijd tegen 2025 alleen nog elektriciteit uit hernieuwbare bronnen aankopen.

Ook zonneparken in Spanje en Hoegaarden

Eerder dit jaar werd al aangekondigd dat de brouwer een overeenkomst had gesloten voor de aankoop van hernieuwbare energie voor haar brouwerijen in West-Europa. Die is (onrechtstreeks, via groenestroomcertificaten) afkomstig uit twee zonneparken in Spanje met een gezamenlijke capaciteit van 191 megawatt. Daarvan zal 130 megawatt naar AB Inbev gaan.

AB Inbev kijkt ook naar lokale opwekking van hernieuwbare elektriciteit in de brouwerijen zelf. Eind 2019 installeerde het bedrijf ook al 2100 zonnepanelen op het dak van haar nieuwe verpakkingshal in Hoegaarden. Die dekken 20 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van de site.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!