Leuven dingt mee naar titel van Europese Innovatiehoofdstad

Jaarlijks kiest de Europese Commissie een innovatiehoofdstad, die de levenskwaliteit van haar inwoners innovatief verbetert. Naast Aarhus, Athene, Hamburg, Toulouse en Umeå is ook Leuven in de running voor de prestigieuze titel.

Fran Herpelinck | 16 oktober 2018
Leuven 646032 1920

Belangrijkste voorwaarden om zich tot iCapital, Europese innovatiehoofdstad, te laten kronen, zijn burgerbetrokkenheid en het aanwenden van innovatie voor een duurzame toekomst. Deze week werd Leuven samen met Aarhus, Athene, Hamburg, Toulouse en Umeå geselecteerd als finalist. Leuven is met net iets meer dan 100.000 inwoners de kleinste stad in de selectie.

Twee troeven

Volgens Mohamed Ridouani, schepen van Leefmilieu en toekomstig burgemeester van Leuven, heeft Leuven twee sterke troeven: het klimaatproject Leuven 2030 en Leuven Mindgate, een krachtenbundeling van innovatieve Leuvense bedrijven en kennisinstellingen. Samen met die partners diende Leuven dan ook een dossier in. “De stad is een gelijkwaardige partner binnen die organisaties. Die manier van besturen zorgt voor betrokkenheid en vernieuwing”, aldus Ridouani.

Aan de finaleplaats in de iCapital-competitie is een geldsom van 100.000 euro verbonden. Op dinsdag 6 november beslist de Europese Commissie in Lissabon welke van de 6 genomineerde steden zich een jaar lang ‘Europese Innovatiehoofdstad’ mag noemen. De winnende stad ontvangt een prijs van één miljoen euro. De vorige laureaat was de stad Parijs.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!