Lego lanceert speelgoed gemaakt uit suikerriet

Lego brengt dit jaar speelgoed op de markt dat gemaakt is uit bioplastic op basis van suikerrietplanten. De Deense fabrikant wil tegen 2030 alleen nog blokjes uit duurzame materialen produceren.

2 maart 2018
Lego Botanical Elements Web
©LEGO

Het duurzame speelgoed van Lego – niet toevallig gaat het om boompjes, plantjes en struikjes – is gemaakt van polyethyleen. Dat type van bioplastic is gemaakt uit ethanol, die wordt gewonnen uit suikerriet. Om ervoor te zorgen dat het suikerriet duurzaam wordt geteeld, sloot Lego zich aan bij de Bioplastic Feedstock Alliance en werkt het samen met WWF.

De miniatuur plantjes, boompjes en struikjes - momenteel nog een beperkt assortiment - zijn gemaakt van biomateriaal, dat ook recycleerbaar is. Biologisch afbreekbaar is het materiaal niet, wat volgens de fabrikant ook niet kan omdat het om kinderspeelgoed gaat, dat uitermate sterk moet zijn.

Eerste stap

De reeks duurzaam speelgoed zal verkozen worden in dozen waar voor de rest klassieke Lego-blokjes en mannetjes in zitten. Ze liggen dit jaar nog in de rekken, maakt Lego zich sterk.

Op het vlak van duurzame grondstoffen heeft Lego wel nog een hele weg te gaan: in totaal zal met dit initiatief slechts een à twee procent van het Lego-speelgoed uit bioplastic bestaan. De rest wordt nog steeds gemaakt op basis van fossiele grondstoffen. Maar volgens Tim Brooks, directeur milieu bij Lego, is dit initiatief een eerste stap in de goede richting: “Het is onze ambitie om tegen 2030 al onze blokjes uit duurzame materialen te maken.”

Tegen 2030 wil Lego ook geen afval meer produceren. Het Deense speelgoedbedrijf, dat al bestaat sinds 1932, wil tegen dan bovendien voor 100 procent op hernieuwbare energie draaien.

Bron: Lego

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!